BIG MIG - EEN 'GROTE' WIELERLEGENDE

19 January 2022 Door Elien Kaes Geschiedenis

Toen Miguel Indurain jong was speelde hij voetbal en was hij actief in de atletiekclub, maar voor wielrennen had hij weinig aandacht. Op zijn 12de veranderde dit: hij deed voor de eerste keer mee aan een wielerwedstrijd en werd meteen verliefd op de sport. In 1978 startte hij als amateurwielrenner bij ‘Club Ciclista Villavés’ en hij werd vijf jaar later Spaans kampioen bij de amateurs. Het jaar daarop, in 1984, startte zijn professionele wielercarrière bij de Reynolds wielerploeg.

Dat het een goede keuze was om op de fiets te stappen voor Miguel, mocht dan ook zeker blijken. Hij is tot op de dag van vandaag naast Eddy Merckx, Jacques Anquetil en Bernard Hinault de enige die de Tour de France vijfmaal kon winnen. Maar Miguel deed er nog een schepje bovenop en won de Tour zelfs vijf jaar op rij (ook Lance Armstrong kon dit verwezenlijken, maar deze overwinningen werden geschrapt vanwege doping). Hiervoor gebruikte Indurain dezelfde strategie als Anquetil: hij won de tijdritten en hij hield stand in de bergen. Maar, ook al was hij niet de beste klimmer, deed hij eigenlijk wel meer dan gewoon standhouden. Ook hij kon zeker en vast druk uitoefenen op zijn tegenstanders tijdens de beklimmingen.

Miguel Indurain Tour de France BanestoMiguel Indurain op de Tour de France in 1990

Big Mig

Miguel Indurain had niet bepaalde de typische lichaamsbouw voor een wielrenner die lange afstanden moet afleggen. Hij was namelijk 1 meter 88 groot en hij woog 80 kilogram, wat leidde tot zijn bijnaam: Miguelon - Big Miguel, maar meestal werd deze verkort naar Big Mig. Naast zijn lengte en kracht werd gezegd dat Indurain een fenomenale longinhoud van acht liter had en een hartslag in rust van 29 slagen per minuut. Zelf zegt hij dat dit nooit gemeten is en dat het hier ook niet omdraait, maar wel om de passie voor wielrennen.

Wielercarrière

Zoals hierboven vermeld won Miguel de Tour de France vijf jaar op rij, echter maakte hij wel een moeilijke start. Zowel in ‘85 als in ‘86 moest hij opgeven, maar hij werd jaar na jaar beter tot hij in ‘91 de Tour voor het eerst won. In de volgende vier jaren domineerde hij de wedstrijd, welke een van de belangrijkste wielerevenementen van de wereld is. Hij ging dan ook de geschiedenisboeken in als leidende wielrenner van de wereld gedurende die periode.

Miguel Indurain en zijn team op de Tour de France
Indurain en zijn team vieren zijn overwinning op de Tour de France van 1991

Bovenop deze indrukwekkende zegereeks, werd hij in ‘92 ook de zesde renner die zowel de Giro d’Italia als de Tour de France wist te winnen in hetzelfde seizoen, wat hij herhaalde in 1993. Hiermee was hij de eerste renner die zowel de Giro d’Italia als de Tour de France in één seizoen twee jaar achter elkaar kon winnen. Bovendien werd hij ook nog eens Spaans kampioen op de weg in 1992, haalde hij zilver op het WK van 1993 na Lance Armstrong en pakte hij in 1996 goud op de olympische zomerspelen in de individuele tijdrit. Indurains zegereeks van de Tour eindigde in 1996, toen hij tijdens de Tour, die dat jaar ironisch genoeg door zijn geboortedorp in Spanje liep, bronchitis opliep.

Indurain Giro d'Italia BanestoIndurain in de roze trui op de Giro d'Italia van 1993

Magere media-aandacht

Doorheen zijn carrière werd Miguel regelmatig bekritiseerd omdat hij teruggetrokken was. Zijn ploeggenoten grapte er soms wel om, maar Miquel is zeker niet kil of verlegen. Hij stond gewoonweg niet graag in het middelpunt van de belangstelling, wat eigenlijk heel vernieuwend was voor een topatleet. Toch kreeg hij weinig aandacht in de media. Redenen die hiervoor werden gegeven was dat hij zich te sterk focuste op de Tour de France en minder op andere wielerevenementen. Echter kan het natuurlijk ook zijn dat het lag aan zijn rustige persoonlijkheid en journalisten hierdoor minder verhalen over hem hadden te vertellen.

Hoe dan ook was Miguel een van de beste wielrenners uit zijn tijd. Met zijn ontembare kracht en respect naar zowel zijn tegenstanders als zijn fans, kon hij rekenen op veel populariteit. Door zijn onwaarschijnlijk goede resultaten doorheen de jaren ‘90, toen hij de wielerwereld domineerde, werd hij een van de grootste sporticonen uit de geschiedenis.

Uiteindelijk werd Indurain ook nog verkozen tot beste Spaanse atleet van de 20ste eeuw. Dit is een heel grote eer in een land zo voetbalgek als Spanje. Deze prijs toont nogmaals aan hoe een grote legende Indurain is met zijn uitmuntende successen!

Einde carrière

In 1997 zette Miguel Indurain officieel een punt achter zijn professionele wielercarrière. Dit deed hij met veel twijfel, want hij wou ook nog graag die zesde touroverwinning behalen en hij was hier fysiek sterk genoeg voor. Maar het professioneel wielrennen vroeg veel van hem en hij wou meer tijd voor zijn familie. Zo kon hij uiteindelijk de knoop doorhakken en trok hij naar het Baskenland met zijn gezin. Zijn passie voor de wielersport bleef echter wel: hij zetelde in de Raad van het professioneel wielrennen en in het Spaans olympisch comité.

--

Wil jij net als Miguel Indurain fietsen in de wielershirts van Banesto en Reynolds? It’s your lucky day! Je kan de replica’s van deze iconische wielershirts bij ons verkrijgen tegen scherpe prijzen. 

Retro Wielershirt BanestoRetro Wielershirt Reynolds
Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe