BLOEMEN VOOR DORA IN PLAATS VAN RAAS - AMSTEL GOLD RACE

14 April 2021 Door Sjuul Bos Geschiedenis

Aankomende zondag is het weer tijd voor de grootste Nederlandse wielerklassieker: de Amstel Gold Race. In 1966 is deze eendaagse koers opgericht door de twee voormalige ploegleiders Ton Vissers en Herman Krott. De huidige recordhouder van deze klassieker is, zoals vele van jullie al weten, Jan Raas, met maarliefst 5 overwinningen. Het is dan ook niet gek dat de Amstel Gold Race ook vaak de Amstel Gold Raas wordt genoemd.

AMSTEL GOLD RACE VAN 1977

De eerste keer dat Raas de wedstrijd won was in 1977. In dat jaar was Raas deel geworden van de wielerploeg Frisol, nadat hij TI-Raleigh had verlaten (hij kwam overigens weer terug in 1978). De reden voor het verlaten was een ruzie tussen Raas en zijn TI-Raleigh ploegleider Peter Post. Raas wilde namelijk een beschermde positie krijgen in de ploeg, maar dit werd niet gedaan en dus ging hij er vandoor. De Amstel Gold Race heeft hij in 1977 dus ook hard gewonnen, dat was vast om Post in de zeik te zetten. Zo klopte hij dan ook twee oud-ploeggenoten Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper op weg naar de finishlijn. 

Jan Raas winnaar Amstel Gold Race 1977
Jan Raas over de finishlijn van de Amstel Gold Race in 1977, terwijl hij zijn ex-ploegmaten Knetemann en Kuiper voorbij gaat.
 

(VEELS TE) ENTHOUSIASTE JOURNALISTEN

Raas was blij met zijn prestatie, maar hij was niet de enige. Ook de journalisten wilde alles weten over zijn overwinning, zeker nadat hij het TI-Raleigh team, en dus ook Post, had verslagen. Dat jaar zou Raas worden opgehaald door zijn broer, maar die kon hij nergens vinden. Hij stopte daarom bij het eerste beste huis aan de finishlijn en vroeg aan de bewoonster of zij zijn broer had gezien. Voordat hij het antwoord kon horen, werd hij al naar binnen geduwd door de naar-antwoord-snakkende journalisten. Hij vroeg de dame daarom of dat hij haar woonkamer mocht gebruiken als perszaal, om zijn conferentie in te houden. Of dat dit nu mocht door enthousiasme of door de druk, het mocht. En dus werd zijn fiets tegen de staande klok in de gang gezet en kon de persconferentie beginnen. 

De jaren erop volgden de andere overwinningen van Raas op de Amstel Gold Race. En na die ene keer, werd zijn persconferentie elk jaar gehouden op de “oude vertrouwde” plek: de huiskamer van de familie Mullenders. En elk jaar, zelfs in 1977, schenkte hij de vrouw des huizes, Dora Mullenders, het overwinningsboeket. 

Amstel Raas winnaar Amstel Gold Race 1978
Winnaar Jan Raas op de Amstel Gold Race van 1978, met het boeket wat daarna te vinden was in huize Mullenders.
-

Wil jij ook graag fietsen in een mooi Ti-Raleigh shirt, broek of tenue zoals Raas en zijn andere ploegmaten? Klik dan op de producten of bekijk al onze retro wielerkleding in onze shop.

TI-Raleigh wielertrui Retro WielershirtsTI-Raleigh wielerbroek Retro WielershirtsTI-Raleigh wielertenue Retro Wielershirts


Voeg je reactie toe