DE CLOWN VAN DE WIELERWERELD

01 July 2021 Door Elien Kaes Geschiedenis

Vorige zaterdag ging de Tour de France opnieuw van start. En natuurlijk komen er dan weer veel herinneringen naar boven over deze mooie Ronde. En Gerben Karstens is dan een naam die al snel weer opvalt. Hij won in de jaren 60 en 70 zes touretappes en hij droeg twee dagen de gele trui. Karstens was een opvallend figuur door de grappige streken die hij uithaalde door zijn carrière heen… niet gek dat hij daarom de bijnaam ‘De Clown’ had! 🤡 

DE STUNT MET PEELMAN

Zijn bekendste stunt voerde Karstens uit tijdens de Tour van 1975: hij sprong in de rug van Eddy Peelman tijdens de rit. Zijn fiets had hij snel aan een andere renner in het peloton gegeven. In deze positie fietste de twee renners maar liefst een half uur verder! Een komische stunt die de geschiedenis is ingegaan. Echter dacht het bestuur van de Tour de France hier anders over, want Peelman en Karstens werden bijna uit de Tour gezet. Gelukkig kon Eddy Merckx hier nog op tijd een stokje voor steken en mochten de twee renners blijven. 

Gerben Karstens en Eddy Peelman op de Tour de France van 1975
Karstens in de nek van Peelman tijdens de Tour de France in 1975

“GEPLUNDERDE” CAFÉS 

Dit was natuurlijk niet zijn eerste komische stunt. Zo vertelde Karstens een keer over de bloedhete zomer van 1973 toen hij voor het Duitse team Rokado reed. In die tijd kwamen ploegleiders tijdens de rit nog geen drinken bezorgen aan de renners, daarom besloot hij om tijdens de etappe in de cafés te duiken. De lokale caféuitbaters hielpen de renner graag verder en zo kwam het tijdens de Tour wel eens voor dat hij tijdens de ritten al aan de champagne begon.

DE ONTSNAPPING VAN KARSTENS 

Karstens wist over de jaren heen nog te zorgen voor vele andere grappige momenten. Een flauwe grap bijvoorbeeld was toen hij een keer “ontsnapte” uit het peloton en zich daarna verstopte in de bosjes om later weer achteraan het peloton aan te sluiten. En dit terwijl het peloton steeds maar op zoek bleef naar de weggeglipte Karstens. Zo te horen was hij dus niet vies van een grapje en daar zijn wij alleen maar blij om!

Gerben Karstens, ook bekend als de Clown, op de Tour van de Champs-Élysées in 1976

De Clown op de Champs-Élysées in 1976

-

Wil jij ook graag fietsen in een mooi TI-Raleigh shirt, broek of tenue zoals Karstens en zijn andere ploegmaten? Klik dan op de producten of bekijk al onze retro wielerkleding in onze shop. En houd ook zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!

Retro Wielershirt RedTed van voormalige wielerploeg TI-RaleighRetro Wielerbroek RedTed van TI-Raleigh Nederlandse wielerploegRetro RedTed Wielertenue van de succesvolle voormalige Nederlandse wielerploeg TI-Raleigh


Voeg je reactie toe