De leider van het bergklassement in de Tour de France draagt sinds 1975 al de bolletjestrui. De eerste die hem om zijn schouders kreeg gehesen was de ‘Kleine van Mere’, Lucien van Impe. Luciens huis zal vast moeten volhangen met deze wat clowneske truien, want hij won maar liefst zeven keer het bergklassement in de Ronde van Frankrijk. Misschien klinkt dit verhaal je bekend in de oren, maar weet je ook waar deze bolletjestrui oorspronkelijk vandaan komt?
Van Impe tijdens de Tour de France
FÉLIX LÉVITAN EERT HENRI LEMOINE MET ZIJN BOLLETJES
Het verzoek om een speciale bergtrui kwam destijds van de toenmalige sponsor van het bergklassement, namelijk Chocolat Poulain. De sponsor wilde op deze manier het klassement extra onder de aandacht brengen bij het publiek. Het idee om uiteindelijk de rode bolletjes te gebruiken kwam van sportjournalist en Tourbaas Félix Lévitan. Met dit opvallende design wilde Félix de Franse renner Henri Lemoine eren. Henri Lemoine (1909-1991) was een bescheiden wielrenner met de bijnaam ‘P’tit pois’. Hij was zeer succesvol in het baanonderdeel stayeren en in de slipstream van een gangmaker werd hij zelfs drie keer wereldkampioen in deze discipline. Henri wilde duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn tijdens het stayeren en droeg daarom bijna altijd een opvallende witte trui met rode bolletjes - gaat er al een belletje rinkelen?
Hoewel stayeren achter de motor totaal iets anders is dan fietsen in de bergen koos Lévitan alsnog voor de rode bolletjestrui van Lemoine als de trui voor het bergklassement. Een zeer opvallende, vrolijke trui en tevens een mooi eerbetoon aan een Franse renner.
MAAR… HOE DAN UIT ENGELAND?
Wat Félix Lévitan hoogstwaarschijnlijk niet wist is dat Henri Lemoine dit opvallende bolletjes ontwerp had afgekeken van de jasjes van het paardenrennen. In de drukte op de renbaan willen de toeschouwers (en vooral degene die graag een gokje wagen) goed kunnen zien welk paard en jockey als eerste over de finish komt. Daarom worden er van oudsher al erg opvallende en herkenbare shirts gedragen tijdens de paardenraces.
Afgebeelde jockey R. James in het bekende rode bolletjes design
Deze jockeys hadden vroeger echter geen zeg in welk design zij graag wilden dragen. Vanaf 1970 mochten de eigenaren pas zelf designs registeren en gebruiken, zolang dit design nieuw was. Er waren ook allerlei regels aan verbonden zoals alleen het gebruik van geometrische vormen en het gebruik van de 18 standaard kleuren. Deze regels werden allemaal gehandhaafd zodat de paarden en hun jockeys goed herkenbaar zouden zijn vanaf grote afstand en in elke belichting. Een jacket met stippen werd ook 'Little Spots' genoemd... ja, dat is bijna de Franse bijnaam 'P'tit pois'.
Verschillende designs bij het paardrennen
Vind jij de rode bolletjestrui nu ook zo mooi als wij? Dan heb je geluk! De bolletjestrui is namelijk verkrijgbaar in onze webshop, met daarnaast nog vele andere retro wielershirts, tenues en jacks.