De glansrijke wielercarrière van Jo de Roo

15 March 2024 Door Vera Klap Geschiedenis

Geboren op 23 maart 1937 in het Zeeuwse dorp Schore, zou De Roo uitgroeien tot een van de meest veelzijdige en gerespecteerde wielrenners van zijn generatie. Zijn wielerloopbaan, gekenmerkt door triomfen en overwinningen, heeft een blijvende indruk achtergelaten op de sport.

Vroege jaren en opkomst

De Roo's liefde voor de fiets begon in zijn jeugd, waar hij al snel bekendheid verwierf in lokale wedstrijden. Op zeventienjarige leeftijd reed hij zijn eerste koers bij de amateurs. Tijdens de Olympia’s Tour in 1957 won Jo de Roo de tweede etappe van Steenwijk naar Eindhoven. Destijds was hij aangesloten bij de ‘Theo Middelkamp’ ploeg. Ook won hij in dat jaar de Omloop der Kempen. Zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen vielen op, en in 1958 stapte hij over naar de profs in de ploeg van Magneet-Vredestein. Het was duidelijk dat hij geboren was om te rijden en om te winnen. 

Tour de France 1964, Ab Geldermans, Jacques Anquetil en Jo de Roo
Tour de France 1964, Ab Geldermans, Jacques Anquetil en Jo de Roo

Triomfen in de wielersport

Jo de Roo’s talent kwam pas echt naar boven in 1962, toen hij onder andere Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije en Bordeaux-Paris overwinningen op zijn naam schreef. Hij reed toen voor St. Raphaël. De overwinning van de Ronde van Lombardije werd niet in zijn schoot gegooid. De Roo kwam maar liefst vier keer ten val, echter schrikte dit hem niet af. Hij haalde de kopgroep in en won uiteindelijk de sprint van Livio Trappe waardoor hij de eerste Nederlander is die erin slaagde het officieuze wereldkampioenschap op punten te winnen. Jo de Roo kwam niet uit op het officiële wereldkampioenschap door problemen met de Nederlandse bond over de kosten. 

Jo de Roo winnaar Bordeaux-Parijs 1962

Jo de Roo winnaar Bordeaux-Parijs 1962

In 1963 kwam de Roo wederom sterk uit voor de St. Raphaël ploeg, Hij won de Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Het jaar erop slaagde hij erin om Nederlands kampioen te worden. Ook startte Jo de Roo weer in de Tour de France, voorheen was het niks voor hem maar in 1964 slaagde hij er toch in om hem uit te rijden en won hij de twaalfde etappe Montpellier - Perpignan. 

Prins Bernhard en Jo de Roo 1965

Prins Bernhard en Jo de Roo 1965

De volgende jaren won hij onder andere nog meer etappes in de Tour de France en het Nederlands kampioenschap. In 1965 ontsnapte Jo de Roo uit het peloton en wist hij de Ronde van Vlaanderen te winnen, een prominente overwinning uit zijn carrière. Jo de Roo demonstreerde zijn veelzijdigheid als renner. Zijn vermogen om te excelleren in zowel eendaagse klassiekers als etappekoersen maakte hem tot een geduchte tegenstander voor elke concurrent.

Na zijn actieve wielercarrière geniet Jo De Roo van een rustig leven als huisman en is hij nog vaak op zijn fiets te vinden. Zijn toewijding en passie aan de sport was onmiskenbaar.

Wil jij net als Jo de Roo schitteren op je fiets? Bekijk dan eens ons ruim assortiment van prachtige retro fietskleding, óók met wielershirts van de voormalige ploegen van de Roo.

St. Raphael wielershirtTelevizier wielershirt

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Hou dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke evenementen en updates van ons assortiment die zeker de moeite waard zijn om te lezen!

Voeg je reactie toe