DE 100STE EDITIE VAN DE RONDE VAN CATALONIË NIET IN 2020

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Geschiedenis

Een foto van de eerste ronde van Catalonië

Dit jaar zou alweer de 100ste editie van de ronde van Catalonië plaatsvinden. Helaas ging de honderdste editie vanwege het Coronavirus niet door. De eerste editie was in 1911 en daarmee is het, na de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië, de oudste wielerronde ter wereld. De Ronde van Catalonië heeft door de jaren heen in veel verschillende maanden plaatsgevonden. Sinds 2010 wordt de Ronde van Catalonië elk jaar in maart gereden. De Ronde van Catalonië mag niet verward worden met de kleinere Catalaanse week. De Catalaanse week werd tot en met 2005 verreden. In 2010 verhuisde de ronde van Catalonië op de wielerkalender naar eind maart, waar vroeger de Catalaanse week werd verreden. Sinds 2018 wordt er op de laatste dag van deze ronde, ook een eendaagse wedstrijd gereden voor vrouwen. 

DE KONING VAN DE RONDE VAN CATALONIË – MARIANO CAÑARDO 

De Ronde van Catalonië wordt natuurlijk gedomineerd door Spanjaarden & Catalanen. De Spanjaarden wonnen 61 van de 99 gereden edities. Het record van de meeste overwinningen staat nog altijd op naam van Mariano Cañardo. Mariano won in totaal 7 keer de Ronde van Catalonië. En dat in een tijd dat deze ronde nog echt zwaar was, de bergpassen waren nog onverhard en de renners werden regelmatig door hotels geweigerd omdat ze te veel stonken en te vies waren. Mariano wist de Ronde in 1928, 1929, 1930, 1932, 1935, 1936 en in 1939 op zijn naam te schrijven. Eigenlijk had Mariano acht keer moeten winnen. Tijdens een zonovergoten rit in 1931 verging hij van de dorst en nam een flesje bier aan om die te lessen. Dat biertje kostte Marino een tijdstraf van 5 minuten en daarmee ook de overwinning. 

Mariano Cañardo – koning van de Volta a Cataluña

Marià Cañardo Lacasta werd in 1906 geboren in Olite (Navarra) als zoon van een schapen- en geiten herder. Mariano bleek een echte sportman; hij voetbalde, handbalde en deed aan hardlopen. Maar met het wielrennen behaalde hij zijn grootste successen. Hij begon met zijn wielercarrière in 1926, en had een lange carrière die duurde tot 1943. Mariano behaalde als professioneel renner meer dan honderd overwinningen en was een complete renner die in de afdaling en sprint echt onverslaanbaar was.

Hoewel hij buiten Catalonië geboren was,  werd hij wel als echte Catalaan gezien en hij voelde zich ook een Catalaan.  Zo was hij een fanatieke supporter van FC Barcelona en een uitgesproken Catalaanse separatist. Hij kwam hierdoor zelfs in de gevangenis terecht, zijn machtige vrienden zorgde er echter voor dat hij hier snel weer uitkwam.

Na zijn actieve wielercarrière was hij in 1950 nog één keer de echte koning van deze ronde – namelijk als technisch directeur. Ook was hij coach van het Spaanse team bij de Tour de France en was voorzitter van de Catalaanse wielerbond. Mariano overleed op 19 juni 1987.

In de 99 eerdere edities van de Ronde van Catalonië wonnen vier renners uit de Lage Landen de koers. Dit waren onder andere drie Belgische coureurs, namelijk Richard Van Genechten (1958), Eddy Merckx (1968) en Freddy Maertens (1977). De enige Nederlander die als winnaar werd gehuldigd is Arie den Hartog, hij won in 1966 de koers

Arie den Hartog

Ook werd deze ronde gewonnen door een aantal andere grote namen uit de wielergeschiedenis, namelijk:     

         Bic orange                            Peugeot                          Faema                                                                              
   
     Jacques Anquetil                Eddy Merckx                  Robbert Millar 

               1967                                1968                               1985

Ben je benieuwd naar andere retro wielershirts? Bekijk ze hier. 


Voeg je reactie toe