DE RONDE VAN LOMBARDIJE, DE KOERS VAN DE VALLENDE BLADEREN

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Geschiedenis

De Ronde van Lombardije, ooit begonnen als de Milaan-Milaan, is een eendaagse wielerklassieker in het noorden van Italië. Omdat deze ronde in de herfst plaatsvindt, draagt hij de bijnaam “de koers van de vallende bladeren”. Een ronde die van oudsher gedomineerd werd door italianen, kent ook Nederlands en Belgisch succes. Zo wisten de Belgen Eddy Merckx en Rik van Looy meerdere malen als eerste te eindigen. 

EDDY MERCKX WINT DRIEMAAL DE RONDE VAN LOMBARDIJE

Eddy Merckx wist de Ronde van Lombardije drie opeenvolgende jaren (1971, 1972 en 1973) te winnen. Deze succesvolle jaren reed hij voor de Italiaanse wielerploeg Molteni. Later werd de overwinning van 1973 ingetrokken wegens een positieve dopingtest. 

De Ronde werd in totaal twaalf keer door een Belg gewonnen. Naast Merckx waren er andere bekende Belgen die de prijs in de wacht sleepte. Net als Merckx wist Roger de Vlaeminck de Ronde tweemaal te winnen, dit deed hij in het shirt van Brooklyn. Rik van Looy won in het shirt van Faema-Guerra de Ronde van Lombardije in 1959.

NEDERLANDS SUCCES

Johan de Roo, beter bekend als Jo de Roo, was voor het tijdperk van Jan Raas de beste Zeeuwse profwielrenner. Jo de Roo won twee opeenvolgende jaren, in het shirt van Saint Raphaël, de Ronde van Lombardije, namelijk in 1962 en 1963. In 1962 won hij ook de wielerwedstrijden Bordeaux-Parijs en Parijs-tour. Door deze successen eindigde hij als eerste op de wereldranglijst. 1962 wordt dan ook gezien als zijn beste jaar als professioneel renner. De Roo reed voor teams als Helyett, Saint Raphaël en Willem II Gazelle. Naast Jo de Roo won slechts één andere Nederlander de Ronde van Lombardije. Hennie Kuiper wist in het wielershirt van DAF de Italiaanse klassieker als eerste te finishen.

FAUSTO COPPI "KAMPIOEN DER KAMPIOENEN" 

Met maar liefst 5 overwinningen in de Ronde van Lombardije heeft de Italiaan Fausto Coppi de meeste overwinningen achter zijn naam staan. Vier van zijn vijf overwinningen waren opeenvolgende jaren (1946-1949). De Ronde van Lombardije wordt gedomineerd door Italiaanse renners, zo wisten ze 69 van de 112 Rondes te winnen. 


Voeg je reactie toe