HOE DE TOUR DE FRANCE IS VERANDERD

15 July 2022 Door shamim kordbache Geschiedenis

Juli 1903 - dit was nog nooit vertoond! Een meerdaagse wielerwedstrijd door heel Frankrijk met een prijzengeld van maar liefst 20.000 frank. Zestig wielrenners namen deze uitdaging aan en gingen van start bij een café in Parijs. Henri Desgrange, een Franse wielrenner en journalist, organiseerde deze uitputtingsslag ter promotie van zijn krant L'Auto (nu L'Equipe). Zo is de legendarische Ronde van Frankrijk dus begonnen. De 'Tour de France' heeft echter, zoals alles in de wereld, in de loop der tijden veel veranderingen ondergaan.

Veranderingen van de route en van de deelnemers

Hoewel het parcours elk jaar verandert, blijft de opzet van de wedstrijd hetzelfde, inclusief de toevoeging van tijdritten, de passage door de bergketens van de Pyreneeën en de Alpen, en de finish op de Champs-Élysées in Parijs. De Champs-Elysees is nog steeds de laatste etappe van de Tour, maar er is veel veranderd sinds de eerste Tour in 1903. De zes enorme etappes van de Tour de France besloegen in 1903 in totaal 2.428 kilometer, wat betekende dat verschillende wedstrijden 's nachts werden gehouden op ruwe wegen en dat de wielrenners alleen reden, zonder de hulp van een ploeg. De Tour van 2022 beslaat 3.328 kilometer en 21 etappes.

Er worden dit jaar - 2022 - 22 professionele ploegen verwacht, met elk acht renners. In 1903 deden er vooral Franse renners mee, met soms een enkele Duitse, Belgische, Italiaanse en Zwitserse renner. Maar in 2022 zijn er 218 renners uit 27 verschillende landen, 32 uit Frankrijk, en de rest uit andere, voornamelijk Europese landen.


De eerste route van de Tour de France, 1903

De eerste route van de Tour de France, 1903

Veranderingen in de prijzen

Er wordt sinds het begin al prijzengeld uitgedeeld. Vanaf de 20.000 francs van het eerste jaar is het prijzengeld elk jaar gestegen, hoewel de eerste prijs van 1976 tot 1987 een tijdlang een appartement was dat werd aangeboden door een sponsor van de wedstrijd. In 1988 bestond de eerste prijs uit een auto, een woonstudio, een kunstwerk en 500.000 francs in contanten. Vanaf 1990 werd alleen nog geldprijzen uitgereikt. 

Het prijzengeld is fors gestegen. Vanaf de 20.000 francs van het eerste jaar is het prijzengeld ieder jaar gestegen. Van 1976 tot 1987 werd de prijzenpot aangevuld met een appartement als de hoofdprijs. In 1988 bestond de eerste prijs uit een auto, een woonstudio, een kunstwerk en 500.000 francs in contanten. Vanaf 1990 werd alleen nog geldprijzen uitgereikt.

De winnaar van het algemeen klassement van 2022 ontvangt 500.000 euro. Het geld dat een ploeg wint, wordt verdeeld onder de renners en de staf. Naast andere veranderingen in de loop der tijd, ontvangen degenen die als tweede of derde eindigen in de Tour respectievelijk 200.000 en 100.000 euro. Bovendien krijgt elke renner die de Tour de France finisht minstens €1000, en de beste 19 renners krijgen iets meer.
.

Veranderingen van de te winnen truien

In 1919 ontving de Franse renner Eugene Christophe de eerste gele trui. Deze gele trui bleef ongewijzigd tot de dood van Henri Desgrange in 1940, toen werd besloten dat zijn initialen, HD, op de trui zouden verschijnen. Hierna kwamen er naast de gele trui enkele nieuwe truien:

  • De groene trui - de leider van het puntenklassement, die punten krijg je bij het winnen van tussensprints onderweg en bij de finish
  • De bolletjestrui - in de bergetappes kan je punten verdienen voor het bergklassement, de leider ontvangt dit opvallende shirt met rode stippen
  • De witte trui - renners die tijdens de ronde 25 jaar of jonger zijn doen mee aan het jongerenklassement en krijgen een witte trui om hun schouders
  • De (verdwenen) lapjestrui - de bonte trui voor het combinatieklassement bestaat sinds 1990 niet meer, maar de lapjestrui is nog wel te koop in onze shop 


De gele trui heeft een lange weg afgelegd, van simpel kanariepak tot de meest gewilde wielertrui. Tot nu toe werden meer dan 2000 gele truien uitgereikt. Eddy Merckx, een Belgische voormalige beroepsrenner op de weg en op de baan, won de meeste gele truien in zijn carrière, wel 96 stuks. Henri Cornet is de jongste winnaar van de Tour de France, hij won in 1904, net voor zijn 20ste verjaardag, en Firmin Lambot is de oudste winnaar, hij won in 1922 op 36-jarige leeftijd.


Eugene Christophe first yellow jersey,1919
Eugene Christophe eerste gele trui,1919

 

Tegenwoordig is de gele trui de meest herkenbare trui in het professionele wielrennen, niet alleen in Parijs of in de Tour de France, maar overal. Natuurlijk hebben wij een fantastische collectie gele truien in onze shop! Dus kies een van deze toffe truien en fiets in de wielerkleding van historische helden van de Tour de France.

 Yellow Jersey Bic yellow jersey RenaultYellow jersey Molteni

Yellow jerseyYellow jersey Faemayellow jersey

Ben jij net als wij, een grote fan van wielrennen? Hou dan zeker onze blog in de gaten. Regelmatig plaatsen we nieuwe verhalen over wielerfeiten, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker de moeite waard zijn om te lezen!


Voeg je reactie toe