EDDY MERCKX, DE GROOTSTE OOIT IN HET WIELRENNEN

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Geschiedenis

Edouard Louis Joseph (Eddy) Merckx, geboren op 17 juni 1945, is een voormalig Belgisch wielrenner die tussen 1960 en 1978 actief was. Na deze tijd bleef hij nog wel in de wielersferen door een fietsenbedrijf op te zetten genaamd ‘Eddy Merckx’. Hij staat met 525 gewonnen wedstrijden in de wielersportjournalistiek bekend als de beste wielrenner aller tijden. Het Franse tijdschrift Vélo betitelde hem in 2000 als “de grootste ooit in het wielrennen”. Eddy staat nog steeds fier en stevig bovenaan de eeuwige wereldranglijst van beste wielrenners – zie procyclingstats.com

HOE EDDY MERCKX BEGON

Als kind keek Eddy Merckx erg op tegen wielrenner Stan Ockers. Toen hij in 1956 verongelukte was hij, net als veel van zijn landgenoten, diep geschokt en verdrietig. Met Stan Ockers als voorbeeld begon Merckx in 1961 zijn wielercarrière, waar hij zijn eerste mijlpaal al na drie jaar bereikte. Hij werd namelijk wereldkampioen in Sallanches, in Frankrijk. In 1966 won hij zijn eerste Milaan-San Remo. Dit zou hij vervolgens nog zes keer herhalen, een record dat nog steeds niemand heeft kunnen evenaren. Een jaar later werd hij in Heerlen (Nederland) wereldkampioen op de weg, een onderscheiding die hij nog twee keer zou winnen.

Eddy Merckx wint Milaan-San Remo in 1975

DOPING

Eddy Merckx is de eerste Belg die de Giro d’Italia (Ronde van Italië) wist te winnen. Dit deed hij in 1968. Wegens dopinggebruik werd hij hier een jaar later uit de wedstrijd gehaald. Merckx was hier kapot van, wat hij in een geruchtmakend interview op een emotionele wijze duidelijk maakte. Tot op heden blijft hij beweren dat er geknoeid is met de dopingtest. Desalniettemin heeft hij hierna nog wel vier keer deze Giro gewonnen.

TOUR DE FRANCE

1969 vormde een hoogtepunt voor Merckx waarin hij voor de eerste keer in zijn wielercarrière de Tour de France won. Hierdoor werd hij als een nationale held gezien omdat het 30 jaar had geduurd voordat een Belg de Tour de France wist te winnen. Tijdens de beklimming van de Tourmalet kon niemand hem meer bijhouden, wat de opvolgende 140 kilometer ook niet veranderde. Hij reed hier op de Soulor, de Aubisque en in de kilometers lange vlakke finale alleen en won nog eens met acht minuten voorsprong op de achtervolgers.

De Ronde van Frankrijk zou Merckx hierna nog vier keer winnen: In 1970, 1971, 1972 en 1974. Velen denken dat hij uit angst voor Luis Ocaña, die in 1973 won, niet mee reed. Dat jaar reed hij in plaats van de Tour mee in de Vuelta (de Ronde van Spanje), die hij ook won. Door de Tour de France in totaal vijf keer te winnen, zette hij een record dat tot nog toe niet is gebroken. Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Lance Armstrong hebben dit als enige kunnen evenaren. Lance Armstrong leek in 2004 en 2005 het record uit te breiden naar 7 zeges, maar deze werden in 2012 geschrapt na een dopingrapport en een bekentenis.

DOORZETTINGSVERMOGEN

Nadat Merckx zwaar ten val kwam tijdens een wielerwedstrijd in Blois werd het fietsen, dat tot dan toe voor hem als vanzelf ging, moeizamer en uitputtender. Opmerkelijk genoeg won hij, ondanks zijn blessure, een zeer groot aantal van de wedstrijden die hij reed. In 1971 won hij zelfs 54 van de 120 wedstrijden.

Het is in het wielerpeloton gangbaar om de winst in kleinere koersen aan de ‘knechten’ (een renner die de kopman van een wielerploeg in wedstrijden bijstaat) toe te bedelen, echter volgde Eddy Merckx deze lijn niet. Hij gunde niemand anders dan zichzelf de overwinning. Omdat hij de beste was en in zijn honger naar overwinningen de concurrentie zowat verslond, kreeg hij dan ook de bijnaam De Kannibaal.

WERELDUURRECORD

In Mexico-stad heeft Merckx destijds een ander wereldrecord gevestigd. Hij brak in 1972 namelijk het werelduurrecord, wat betekent dat hij de grootste afstand had afgelegd in een uur. Dit record werd 12 jaar later door Francesco Moser gebroken, maar dit werd later teruggetrokken omdat de fiets een speciaal ontwerp had, en dit daarom geen eerlijke race was tegenover de fiets waar Merckx op fietste. Om aan een wielerwedstrijd mee te kunnen doen moet daarom sindsdien worden voldaan aan de UCI regels. Het record van Merckx staat dus nog steeds en kan alleen worden verbeterd als dit op een fiets wordt gedaan die gelijk is aan die van Merckx in 1972.

Bent u net zoals wij groot fan van de wielersport? Houd dan vooral onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes en opmerkelijke gebeurtenissen die zeker het lezen waard zijn. Het replica Molteni wielershirt waar Eddy Merckx in heeft gereden is in onze webshop te vinden. De shirt is te vinden in het oranje en zwart, in normale vorm, fleece en jack vorm en zelfs tenue vorm! Neem daarnaast ook een kijkje in onze webshop waar u een mooie en ruime collectie replica retro wielershirts kunt vinden. Shirts met het uiterlijk van toen maar met de functionaliteit en draagcomfort van vandaag.

 Molteni Zwart Retro WielershirtMolteni Zwart Retro WielertenueMolteni Oranje Retro WielershirtMolteni Oranje Retro WielertenueMolteni Zwart Retro WielerjackMolteni Zwart Retro Wielerjack Fleece


Voeg je reactie toe