EEN KIJKJE NAAR EDDY'S TOUROVERWINNINGEN

22 July 2021 Door Sjuul Bos Geschiedenis

Vorige week eindigde de 108e editie van de Tour de France. Een spannende Tour en een van de meest memorabele momenten was de prestatie van Mark Cavendish. “Cav”, die deze editie toevallig mee mocht doen door een blessure bij een ploeggenoot, heeft deze Tour 4 etappes en de groene trui gewonnen. Een mooie prestatie op zich, maar wat het nog beter maakt is dat hij nu het etapperecord van Eddy Merckx heeft geëvenaard! Met een gedeeld record van 34 etappezeges op de Tour de France kan dit misschien wel het laatste jaar zijn dat Merckx kan genieten van deze titel. Vandaar dat wij het weer eens hoog tijd vinden om stil te staan bij de Touroverwinningen van deze wielerlegende!

Een echte alleskunner is die Merckx en dat zag je ook aan zijn ritzeges. Van vlakke etappes tot bergbeklimmingen, deze man kon alles. En naast het wegwielrennen deed hij ook regelmatig mee met baanwedstrijden en veldritten. Op de Tour de France wist hij dan ook 34 zeges te behalen binnen een periode van slechts 6 jaar. En dit record staat dan ook al bijna 50 jaar! De Kannibaal heeft ook nog andere records op de Ronde van Frankrijk, zoals de enige die in hetzelfde jaar de gele trui, bolletjestrui en groene trui won. Dit was in 1969. En eigenlijk heeft hij in dat jaar zelfs ook het strijdlustklassement en het combinatieklassement gewonnen. Dus… een alleskunner toch?

Eddy Merckx op de Tour de France in 1969 met z'n gele trui aan
Eddy in z'n gele trui op de Tour de France van 1969

Het feit dat deze Beethoven van de Ronde in totaal vijf keer de Tour heeft gewonnen is ook niet niks! Dit record deelt hij echter wel met Anquetil, Hinault en Miguel Indurian. Andere gedeelde titels op de Tour zijn het twee keer winnen van de gele trui en bolletjestrui tijdens één Tour (samen met Bartali, Coppi en de jonge Pogočar) en de meeste etappezeges in één Tour (8 zeges, gedeeld met Freddy Maertens en Charles Pélissier). Maar gelukkig heeft Merckx ook nog wat andere persoonlijke, exclusieve records zoals het drie keer winnen van een gele en groene trui in één Tour en het ontvangen van de meeste lapjestruien. Ook is de Kannibaal te vinden op de erelijst van het grootste tijdsverschil tussen de eerste en tweede over de finishlijn. Tijdens zijn eerste deelname aan de Tour in 1969 heeft hij dus niet alleen veel klassementen gewonnen, maar heeft hij zijn concurrent Roger Pingeon met maar liefst 17 minuten en 54 seconden verschil verslagen! In 1971 was er ook een ruim tijdsverschil, met bijna 10 minuten tussen hem en Zoetemelk.

Niet gek dat mensen het soms niet meer spannend vonden om Merckx te zien fietsen op de Tour. En dat had organisator Jacques Goddet ook door. In 1973 heeft hij Eddy daarom vriendelijk verzocht niet mee te doen aan de Tour. Vandaar dat Eddy in dat jaar mee fietste in de Vuelta (en natuurlijk won hij deze ook weer). Echter kon Goddet hem daarna niet meer tegenhouden. In 1974 fietste de Kannibaal gewoon weer mee en met succes: zijn 5e overwinning had hij binnen. Een 6e overwinning was misschien zelfs gelukt, maar helaas werd hij in 1975 door een toeschouwer in zijn lever geslagen. Dit gebeurde tijdens de bergeklimming van Puy de Dôme. Over afgunst gesproken… De volgende dag brak Merckx ook nog eens zijn kaa,k waardoor hij de titel wel kon vergeten. Bernard Thévenet werd dat jaar de winnaar en Eddy eindigde als tweede. Gelukkig nog steeds het podium bereikt dus, wat nogmaals laat zien wat voor een sterke renner hij was.

Eddy Merckx tijdens zijn overwinning op de Tour de France

De Kannibaal die geniet van zijn zoveelste gele trui

We kunnen uiteraard niet vergeten te vermelden dat de Kannibaal het zelf niet al te erg vindt als zijn etapperecord wordt “afgenomen”. Zo zei Merckx zelf: ‘Records zijn er om gebroken te worden. En ik heb toch nog veel andere records.’. En dat klopt maar al te goed! Naast deze mooie overwinningen op de Tour de France, heeft hij nog verschillende gedeelde titels en ook zijn eigen records met de meeste overwinningen op Milaan-San Remo (7 keer!), Luik-Bastenaken-Luik (5 keer!) en het wereldduurrecord. Wat de toekomst dus ook zal brengen, deze veelzijdige renner zal altijd in de boeken blijven staan als een échte wielergod!

-

Wil jij ook graag fietsen als een echte Kannibaal? Dan heb je geluk! De Faema & Molteni shirtjes van Merckx zijn beschikbaar in onze webshop. En ben je net als wij groot fan van de wielersport? Houd dan vooral onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!

Replica Retro Wielershirt Faema - Eddy Merckx periodeReplica Retro Wielershirt Faema Gele Trui - Eddy Merckx periodeReplica Retro Wielershirt Molteni Gele Trui - Eddy Merckx periodeReplica Retro Wielershirt Molteni - Eddy Merckx periode


Voeg je reactie toe