EEN EINDE AAN DE 'EEUWIGE TWEEDE'

10 November 2021 Door Elien Kaes Geschiedenis

Hendrik Gerardus Joseph Zoetemelk is een legendarische wielrenner, die bekend staat als een van de beste Nederlandse ronderenners ooit. Toch kreeg hij de bijnaam ‘de eeuwige tweede’, doordat hij maar liefst zesmaal tweede werd op de Tour de France! Uiteindelijk lukte het hem in 1980 om een einde te maken aan deze reeks. Maar terwijl hij zich steeds tevreden moest stellen met zilver op de Tour, haalde hij wel andere indrukwekkende overwinningen. Zo wist hij de Ronde van Spanje (1979) te winnen en werd hij wereldkampioen op de sportief geziene hoge leeftijd van 38 jaar in 1985. Dit was allemaal niet zo gemakkelijk, want in die periode waren er veel sterke renners actief zoals Eddy Merckx, Raymond Poulidor (die overigens ook de eeuwige tweede werd genoemd), Felice Gimondi, Bernard Thévenet en Bernard Hinault.

Retro fietskleding - tour de france

Hennie Kuiper, Bernard Hinault en Joop Zoetemelk op de Tour in 1978

De Tour de France

In 1970 startte Joop Zoetemelk zijn professionele wielercarrière en waagde hij meteen zijn kans op de Tour de France. Hier zette hij al een indrukwekkende prestatie neer: hij eindigde op de tweede plaats na Eddy Merckx. In de komende jaren mocht Joop de gele trui nog regelmatig aantrekken, maar deze verloor hij steeds voor de aankomst in Parijs. Ook won hij in 1973 nog de combinatietrui en in 1975 was hij de eerste renner ooit die de bolletjestrui droeg. 

In 1979 ging de strijd voor de overwinning duidelijk tussen twee renners, namelijk Zoetemelk en Hinault. Tijdens de negende etappe kreeg Hinault een klap waardoor hij een lek in zijn band kreeg en drie en een halve minuut achter kwam op Zoetemelk, die hierna de gele trui mocht aantrekken. Deze hield Joop bij tot de klimtijdrit van Evian naar Morzine-Avoriaz. Hier toonde Hinault aan dat hij duidelijk de beste klimmer was en verloor Joop twee en een halve minuut en moest hij de gele trui afstaan. Bernard Hinault was dat jaar de terechte tourwinnaar en zo werd Joop voor de vijfde maal tweede.

Retro wielerkledig

Joop Zoetemelk en Bernard Hinault op de Tour 

De jaren ‘70 waren gouden jaren voor het Nederlands wielrennen. Op kop stond de Ti-Raleigh ploeg van Peter Post met renners als Gerrie Knetemann, Jan Raas, Henk Lubberding en Hennie Kuiper. Joop Zoetemelk reed daarentegen al enkele jaren voor de Franse Miko-Mercier ploeg. In ‘79 besloot Kuiper Ti-Raleigh te verlaten en voor Peugeot te gaan rijden. Peter Post moest dus op zoek naar een nieuwe kopman voor zijn ploeg en hier was Joop perfect voor. Ti-Raleigh had in 1980 al alle klassiekers gewonnen buiten de Tour de France. Tijd dat hier verandering in kwam, dacht de gemotiveerde Peter Post. Ze zette dat jaar alles op alles om de Tour de France te winnen en met succes! Hoewel het er eerst naar uitzag dat Hinault de Tour zou winnen, moest hij opgeven met een knieblessure voor de start van de 13de etappe. Op het einde hiervan mocht Zoetemelk de gele trui aantrekken en deze heeft hij niet meer afgestaan! 

Bijna honderdduizend Nederlandse frans waren volgens schatting van de Franse politie aanwezig in Parijs. Het regende pijpenstelen, maar niks kon de vreugde bederven: al zingend stroomde de Nederlanders Parijs binnen. Overal riepen fans het uit voor Joop, een indrukwekkende menigte aan supporters! Koud, nat, maar heel tevreden begeleidde de supporters Zoetemelk terug naar het hotel waar de Raleigh-ploeg verbleef. Nog uren bleef de menigte zingen en feesten bij het hotel, een dag om nooit te vergeten!

Dat het zo een groot feest was, is zeer terecht. Want na Jan Janssen, die de Tour van 1968 won, was Zoetemelk de tweede Nederlandse wielrenner die de gele trui mee naar huis mocht brengen. Twee jaren later, in 1982, werd Zoetemelk voor de laatste keer tweede op de Tour. In 1983 leek hij opnieuw onderweg te zijn naar de overwinning, maar hij moest wegens een positieve dopingtest stoppen. In het totaal kon Joop de gele trui maar liefst 22 keer aantrekken, wat op zich al een heel sterke prestatie is.

Tour de france retro wielerkleding

Tour de France 1980

Overige prestaties 

Terwijl hij in de Tour al die keren tweede werd, won hij ook nog veel andere grote wedstrijden zoals de Ronde van Spanje, driemaal Parijs-Nice, de Amstel Gold Race en werd hij wereldkampioen in 1985 en is zo nog steeds de oudste wereldkampioen ooit. Verder haalde hij ook nog olympisch goud op de 100 kilometer lange ploegentijdrit op de Spelen van Mexico City in 1968. 

Joop werd zowel na de Tour de France van 1980 als na het wereldkampioenschap in 1985 uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Recenter nog, in 2016, kreeg hij ook nog de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Een indrukwekkende carrière, die van Joop Zoetemelk!

-- 

Gedurende 18 jaren was Joop actief als profrenner en natuurlijk heeft hij in deze periode dan ook veel prachtige shirts mogen aantrekken. Wil jij net als hem in deze shirts er vandoor knallen? Dan heb je geluk, de shirts van Ti-Raleigh, Gan-Mercier en Miko-Mercier zijn bij ons te verkrijgen. Bovendien hebben wij ook de gele trui die Joop droeg toen hij de Tour in 1980 won

Ti raleigh wielershirtGan Mercier wielershirtGele trui Joop ZoetemelkMiko Mercier retro wielershirt

Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe