TERUGBLIK NAAR DE RONDE VAN VLAANDEREN EN DE KEIHARDE RENNER ERIC LEMAN

07 April 2021 Door Sjuul Bos Geschiedenis

Bij de Ronde van Vlaanderen zul je vast denken aan de kannibaal, Raas of van Looy, maar er zijn nog een hoop andere renners die deze Ronde meermaals hebben gewonnen. En één daarvan is Eric Leman.

ERIC LEMAN

Ook wel bekend als de “IJsman” door zijn goede prestaties in de kou, heeft Leman de Ronde welgeteld drie keer gewonnen. En dit allemaal als renner bij andere wielerploegen. Zo heeft Leman de Ronde van Vlaanderen gewonnen in 1970 met Flandria-Mars, in 1972 met Bic en in 1973 met Peugeot-BP-Michelin. Hoogstwaarschijnlijk had hij de koers van 1971 ook kunnen winnen. Jammer genoeg besloten ze van boven dat het anders zou zijn dat jaar, nadat zijn vrouw en zijn ploegmaat Monseré beiden overleden in dezelfde maand. Deze helse maand was maart 1971, slechts een paar weken van de Ronde van Vlaanderen af. 

Eric Leman 1972

Eric Leman in zijn Bic wieleroutfit

Gelukkig hielp Lemans’ ploegleider, Briek Schotte, hem er een stuk bovenop. Zo moedigde hij hem ook aan om door te gaan met koersen, met de raad “Ge zou beter weer koersen, anders zit je thuis toch maar te peinzen.”. Uiteindelijk heeft dit ook geholpen en heeft Leman 3 etappe-overwinningen behaald op de Tour de France en Parijs-Nice in datzelfde jaar (1971). Een hard jaar voor hem persoonlijk, maar een goed jaar in de wielerwereld. En het fijne is, is dat Leman er zelf uiteindelijk ook tevreden mee is. 

-

Wil jij nu ook fietsen in zo’n wielershirt? De truien waarin Leman de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen zijn ook verkrijgbaar in onze shop

 Peugeot-BP-Michelin cycling jerseyBic cycling jersey


Voeg je reactie toe