FERRETTI – ITALIAANSE WIELERPLOEG MET 4 ZWEEDSE BROERS

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Geschiedenis

Ferretti is een Italiaanse wielerploeg die begon in 1969. De ploeg was te herkennen aan de blauwe wielertruitjes. Net als veel smaakmakers dankt deze wielerploeg zijn oorsprong aan de Italiaanse keuken. De hoofdsponsor van de wielerploeg uit Capannoli was namelijk de ‘Ferretti kitchen company’.

In hun eerste jaar sleepte de ploeg 6 zeges binnen. Waarvan de helft op de naam van de Vlaamse renner Albert Van Vlierberghe staan. Deze Vlaming won in dat jaar de 5de etappe van de Ronde van Italië. Nadat Ferretti stopte in 1972 heeft Albert Van Vlierberghe nog gereden bij bekende namen zoals Molteni en Flandria.

ZWEEDSE WIELREN BROERS PETTERSSON

Zweedse broers Pettersson / Fåglum in wielerteam Ferretti

In 1970 kreeg Ferretti een Zweeds tintje. De Zweedse broers Pettersson werden aan het team toegevoegd. Hierboven showen de Pettersson broers hun Ferretti wielertenue. Van links naar rechts: Erik, Gösta, Sture en Tomas. De meest succesvolle van de gebroeders, Gösta, is het meest bekend onder de echte wielerfans. Gösta Pettersson won samen met zijn broers een zilveren medaille voor Zweden op de 100 km ploegentijdrit op de Olympische spelen in 1968. In 1970 werd Gösta 6e in de Ronde van Italië. Het jaar daarop deed Gösta weer mee aan de ronde van Italië. Aangezien de wielerrenner van de eeuw Eddy Merckx niet mee deed had Gösta meer kans om de winst binnen te slepen. In de 18e etappe wist Gösta de roze leiderschaps trui over te nemen en reed daarmee in 1971 over de finish in Milaan.

Gösta Pettersson – succesvolste renner van de Zweedse broers

Aan het einde van hun carrière besloten 3 van 4 broers hun achternaam te veranderen. Reden was dat achternaam ‘Pettersson’ wel heel erg veel voorkwam in Zweden. En iedereen in Zweden met een veelvoorkomende achternaam, mocht deze veranderen. Erik, Sture en Tomas kozen voor een nieuwe achternaam, namelijk Fåglum. Alleen Gösta – niet meer on speaking terms met zijn broers – bleef de naam ‘Pettersson’ dragen. De Zweedse broers wonnen in totaal 13 wedstrijden als Ferretti profs. Waarvan Gösta 9 en Thomas 4.

FERRETTI’S BABY BLAUWE FIETS


In het Speedbicycles – een virtueel museum van racefietsen – zijn twee replica’s van de teamfietsen te bewonderen. In de teamkleuren en afgemonteerd met Campagnolo.


Teamfiets Ferretti – bron Speedbicycles

Voeg je reactie toe