FRANSMANNEN IN DE GIRO

29 April 2022 Door Elien Kaes Geschiedenis

De Giro d’Italia werd in het totaal zes keer gewonnen door een Fransman, waarmee Frankrijk het derde meeste overwinningen heeft behaald op de Giro doorheen de tijd. Logischerwijze werd de wedstrijd meestal gewonnen door Italianen (69), gevolgd door de Belgen met zeven overwinningen. Voor Frankrijk waren het drie grote renners die met de Maglia Rosa naar huis mochten gaan met Jacques Anquetil (2x), Bernard Hinault (3x) en Laurent Fignon (1x).

Jacques Anquetil

In 1957 kon Anquetil al voor het eerst de Tour de France winnen (wat hij later nog viermaal herhaalde), maar het duurde tot 1960 voor hij ook de Giro op zijn naam kon schrijven en dat deed hij vier jaar later opnieuw. Bovendien kon hij ook nog eens de Ronde van Spanje winnen en was dan ook één van de beste renners uit de wielergeschiedenis.

1960
Anquetil reed een magistrale wedstrijd. Hij bleef steeds dichtbij de overige favorieten, tot aan de 68 kilometer lange tijdrit, waarbij hij de concurrentie verpletterde. Al werd het wel even spannend op de afdaling van de Gavia-pas, waar Gastone Nencini buitengewoon sterk was. Maar uiteindelijk kon Anquetil nog 28 seconden van zijn voorsprong behouden en was zijn eerste zege op de Giro d’Italia binnen!

Anquetil op de Giro van 1960
Anquetil gevolgd door Gaul, Hovenaars en Nencini tijdens de Giro van 1960
 
1964
In 1964 probeerde Anquetil in de voetstappen van Fausto Coppi te treden en de Giro te winnen in hetzelfde jaar als de Tour de France. Tijdens de tijdrit in de vijfde etappe kwam Anquetil al aan de leiding. Hierna besloot hij om tactisch en efficiënt te rijden en zo kon hij, ondanks de sterke pogingen van Franco Balmamion en Italo Zilioli, de leiding behouden tot het einde van de wedstrijd. De tweede overwinning was binnen!

ANquetil op de giro van 1964
Anquetil tijdens de Giro in '64

Bernard Hinault

Hinault, een iconische renner die nooit vergeten zal worden, kon de meeste zeges op de Giro binnenhalen voor Frankrijk. Sterker nog, hij was net als Anquetil één van de weinige renners die Giro en de Tour de France in één seizoen won en dit deed hij zelfs tweemaal (1982, 1985)!

1980
Hij had al een mooie palmares met de Tour en de Vuelta, maar natuurlijk wou hij hier ook nog de Giro aan toevoegen. Echter werd het hem niet gemakkelijk gemaakt, want hij moest opboksen tegen de gebundelde inspanningen van de Italianen. Zijn oplossing was een sterk uitgewerkt plan in de 20ste etappe. Hij stuurde zijn sterkste knecht, Jean-René Bernaudeau, vooruit en op de Stelvio pas sloot hij zich bij hem aan. De twee konden zo genoeg afstand behalen van het peloton, waardoor Hinault aan de leiding kwam en kon blijven.

Bernard HinaultBernard Hinault met Wladimiro Panizza (in de roze trui) tijdens de 18de etappe van de Giro in 1980.

1982
Hinault’s grootste concurrent was Bianchi , die de hulp kreeg van Tommy Prim en Silvano Contini. Echter had Hinault het geluk dat Bianchi niet volledig de steun kreeg van Prim, in de hoop dat de Italiaanse Contini kon winnen. Regelmatig kwam Hinault wel zonder ploegmaten te staan, maar serieus uitgedaagd werd hij nooit. Hij kon dat jaar dan ook redelijk vlot winnen, waarna hij ook de Tour de France won. Zo haalde hij voor de eerste keer die felbegeerde Giro/Tour dubbel!

Hinault op de Giro van 1982

1985
Nadat de wedstrijd bijna twee weken bezig was, stond Hinault op de tweede plaats en was hij in topvorm. Hinault nam de leiding over na de tijdrit in de twaalfde etappe. Al stond de organisatie van de Giro eerder achter Francesco Moser. Zo verminderde ze op het laatste moment de zwaarte van de beklimmingen, maar Hinault bleef sterker en kon zo zijn derde Giro-overwinning behalen!

Hinault op de Giro d'Italia van 1985

Laurent Fignon

In 1989 kon de laatste Fransman een overwinning op de Giro binnenbrengen: Laurent Fignon. Net al Anquetil en Hinault kon ook Fignon de Tour de France winnen (1983, 1984). In 1989, het jaar waarin hij de Giro won, verloor hij op slechts 8 seconden van Greg LeMond. De Giro/Tour dubbel kon hij dus niet behalen, maar ongeacht zette hij uitmuntende prestaties neer.

1989
Erik Breukink nam na de tijdrit van de tiende etappe de leiding, maar deze verloor hij weer in de 15de etappe. Deze etappe, met vijf grote passen, werd verreden door de koude en regen. Hierdoor verloor Breukink bijna zes minuten en zo kon Fignon aan de leiding komen en dat bleef zo tot op het einde.

Fignon wint de sprint tegen Maurio Fondriest en wint de 20ste etappe van de Giro in 1989.


Wil jij ook in de iconische roze trui van Molteni fietsen? Dan heb je geluk, want je kan hem ook gewoon bij ons shoppen!

giro d'italia roze trui giro

Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe