Dat Kuiper een echte geboren wielrenner was, hebben we allemaal mogen ervaren in zijn wel 22 jaar durende carrière, die startte in 1966 en eindige in 1988. Zijn eerste grote prestatie zette hij neer in 1972, toen hij Olympisch Kampioen werd in München bij de amateurs met een indrukwekkende voorsprong doorheen de wedstrijd. Hierop volgend kon in 1973 zijn wielercarrière dan ook een vliegende start nemen, zo won hij dat jaar al meteen twee ritten: de tweede etappe van de Tour de l’Aude en de veldrit van Enschede. Dit was nog maar een begin, want later werd Hennie zelfs nog Wereldkampioen, won hij een aantal etappes in de Tour de France en diverse grote wielerklassiekers waaronder Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. Ook in de wintermaanden zette Kuiper zijn passie voor fietsen verder en ging hij veldrijden, waar hij ook tot twee keer toe het Nederlands Kampioenschap won!
Kuiper in het Wielertruitje van DAF
Kuiper had een struikelblok waar hij het vaker lastig mee had: hij stotterde. Nu zou je denken wat maakt dat nu uit om te fietsen? Wel, als wielrennen moet je wel vaker interviews voor de televisie of radio afleggen. Dit was voor Kuiper dan steeds weer een moeilijke opdracht. Daarom besloot hij naar een logopedist te gaan, en dit bleek achteraf een zeer goed idee te zijn! Niet alleen kreeg hij het stotteren onder controle, maar kreeg hij ook een betere ademhaling. Hierdoor werd hij een nog sterkere wielrenner met een groot uithoudingsvermogen. Wanneer Kuiper in de laatste 50 kilometer voor het einde van een wedstrijd een gaatje wist te vinden, wisten de andere renners al meteen dat het heel moeilijk ging worden om hem nog terug bij te benen.
Echter was sprinten niet zijn grootste talent, wat ervoor zorgt dat hij minder overwinningen op zijn naam mocht schrijven dan andere grote renners. Maar met de erelijst die Kuiper uiteindelijk wist de behalen bevindt hij zich toch in een zeer select gezelschap van grote namen. Dit begon allemaal in 1981, toen Hennie voor DAF fietste. Dat jaar won hij zowel de Ronde van Vlaanderen als de Ronde van Lombardije, een indrukwekkende prestatie! Deze trend wist hij verder te zetten in 1983 met een onvergetelijke overwinning op Parijs-Roubaix, waarbij hij een grote voorsprong te pakken had toen zijn wiel aan het diggelen ging. Hij moest lang wachten op een nieuw wiel, maar toch kon hij nog goud behalen! Deze reeks van overwinningen op klassiekers sloot hij in 1985 af met de winst op Milaan-San Remo.
Hennie Kuiper in 1979 op Parijs-Roubaix in het truitje van Peugeot
Het wereldkampioenschap van 1975
In 1975 had Hennie het wereldkampioenschap tot in de kleinste details voorbereid, niets stond hem in de weg van de overwinning. Al trillende van de zenuwen en adrenaline stond hij aan de startlijn en als een vuurpijl ging hij ervandoor. Aan zijn zelfzekerheid zou het trouwens ook zeker niet gelegen kunnen hebben, want een dag op voorhand verklaarde hij al aan een journalist dat hij hem de volgende dag wel op het erepodium zal terugvinden. Deze voorspelling leefde Kuiper ook na en zo werd hij Wereldkampioen in Yvoir!
Het was wel nog even spannend, want op een paar kilometer voor de finishlijn reed Hennie nog aan de zijde van grote renners Joop Zoetemelk, Bert Pronk, Bas Hordijk en zijn teamgenoten Nidi den Hertog en Harm Ottenbros. Hennie demarreerde drie keer en de derde keer met succes, hij kon 50 meter voorsprong pakken en eindigde uiteindelijk met 30 meter voorsprong op Joop Zoetemelk die zilver pakte. Zoetemelk en Pronk verklaarde later die dag dat de winst van Kuiper zeer terecht was, hem inhalen werd al snel onmogelijk, hij was gewoon te sterk.
Kuiper wint het WK in 1975
Tour de France
De Tour de France, de grote klassieker waarin Hennie Kuiper niet slaagde om de overwinning binnen te halen. Vele zeggen dat hij eigenlijk tot twee keer toe had moeten winnen.
1977 - Kuiper eindigde op de tweede plaats met een achterstand van 48 seconden op Bernard Thevenet, die later toegaf dat hij die dag doping had gebruikt. Toch bleef Kuiper in de boeken staan als tweede. Kuiper won dat jaar wel Alpe d’Heuz en werd gekroond tot Sportman van het jaar, dus zeker geen slechte prestatie!
1978 - Alles wees erop dat Hennie de Tour zou winnen. Hij zette zijn sterkste prestaties ooit op de Tour de France neer. Dat jaar was er een bergrit met acht cols. Al snel ontsnapte Kuiper samen met Hinault en Pollentier en tegen col drie had Hennie ook deze twee renners gelost. Ze konden nog even terug bijbenen, maar de renners konden simpelweg zijn tempo niet volgen. Even later werd Hennie wat overmoedig en kwam hij ten val in een afdaling, waardoor hij zijn bewustzijn verloor en zijn sleutelbeen brak. Dat was het einde van de Tour voor hem. Geen winst op de Tour de France voor Hennie dus.
Een paar leuke weetjes
- Alleen Ercole Baldini en Paolo Bettini konden net als Kuiper de olympische spelen winnen en Wereldkampioen op de weg worden.
- Kuiper is één van de weinigen die op één jaar zowel nationaal kampioen in het veld, op de weg als Wereldkampioen is geworden.
- De allereerste wedstrijd van Hennie Kuiper was de Ronde van Wierden in 1964 en op 6 november 1988 reed hij zijn allerlaatste wedstrijd: een veldrit in Oldenzaal.
- Sinds 2017 kan je het Hennie Kuiper museum gaan bezoeken, wat werd opgezet door zijn neef. Hierin wordt de wielercarrière van Hennie met fietsen, shirts, prijzen, enzoverder getoond.
--
Wil jij zoals Hennie Kuiper fietsen in de kleding van deze grote wielerploegen? Then it’s your lucky day! Je kan de replica wielerkleding hier verkrijgen met een modern draagcomfort, zodat ook jij er als een speer vandoor kan gaan in deze outfits!
Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!