De grootste Belgische klassieker vindt zondag opnieuw plaats: de Ronde van Vlaanderen! Bij deze eendaagse wielerwedstrijd staan alle grote renners klaar aan de startlijn om het beste van zichzelf te geven. Het winnen van deze wedstrijd is dan ook belangrijk, want het kan een renner zijn carrière tot een succes maken. Weinig wielerwedstrijden hebben dan ook zo een interessant wielerverleden, met een lijst van winnaars om ‘u’ tegen te zeggen. Oorspronkelijk ging de wedstrijd van Gent naar Gent, maar tegenwoordig start hij in Antwerpen en eindigt hij in Oudenaarde. Het parcours wordt gekenmerkt door een reeks korte, scherpe, kasseien klimmetjes.
Een leuk weetje over de Ronde van Vlaanderen: de aller jongste winnaar ooit was Rik Van Steenbergen op 19 jarige leeftijd in 1944. De titel voor de oudste winnaar staat op naam van Andrei Tchmil die 37 jaar was toen hij in 2000 won.
Godefroot en Moser op de Koppenberg
In de beginjaren werd de Ronde van Vlaanderen verreden op dezelfde dag als Milaan-San Remo. Daarom is er dan ook maar één buitenlandse renner die de Ronde kon winnen voor de Tweede Wereldoorlog, namelijk de Zwitser Heiri Sutter. Dat jaar won Sutter ook nog Parijs-Roubaix en zo is hij de enige niet-Belg uit de geschiedenis die deze twee wedstrijden in één seizoen kon winnen. Een aantal jaren later, in 1953, kon voor het eerst een Nederlander de Ronde winnen: Wim van Est. Dat het zolang duurde voordat een Nederlander kon winnen, heeft ook een logische verklaring. Voor de Tweede Wereldoorlog stelde het Nederlandse wielrennen op de weg niet veel voor. In 1905 werd namelijk de Motor- en Rijwielwet ingevoerd, waardoor wielerwedstrijden op de openbare wegen niet plaats mochten vinden. Hierdoor was deze sport logischerwijze minder populair in Nederland en leverde ze dus ook geen potentiële winnaars van de Ronde van Vlaanderen.
In 1965 kon een tweede Nederlandse renner de Ronde van Vlaanderen aan zijn palmares toevoegen, namelijk Jo De Roo. Later konden ook nog Cees Bal (1974) en Jan Raas (1979 en 1983) deze wedstrijd winnen.
Jan Raas gevolgd door Phil Anderson en Marc Sergeant op de Ronde van Vlaanderen in 1983
Ronde van Vlaanderen 1977
Het verhaal van de Ronde van 1977 begint reeds op de avond voor de wedstrijd zelf. Alle ploegleiders kwamen samen voor een briefing over het verloop van de wedstrijd. Lomme Driessens, ploegleider van het Flandria team en dus van Freddy Maertens, vond het allemaal maar nutteloos. Vaak is dat ook misschien wel het geval, maar die avond mist Driessens toch een belangrijke mededeling. Het was namelijk vanaf dat jaar verboden om op de Koppenberg van fiets te wisselen, omdat het één van de moeilijkste beklimmingen uit de Ronde was.
De Vlaeminck en Maertens
Later gaf Lomme Driessens de onwetende Robert Jonckheere de opdracht om op de Koppenberg Maertens een nieuwe fiets te geven. Een minuutje voor Maertens kwam Eddy Merckx, die toen op het einde van zijn carrière zat, als eerste over de Koppenberg gevlogen. Merckx kon uiteindelijk het tempo niet aan en moest opgeven. Echter hadden Kuiper, Raas, De Vlaeminck en Moser ook wel de eerste 100 km echt alles moeten geven om Merckx bij te houden, waardoor ze al erg moe waren. Uiteindelijk konden alleen De Vlaeminck en Maertens stand houden en ze fietste weg van de groep. Even later kreeg Maertens te horen dat hij gediskwalificeerd was door de verboden fietswissel, toch bleef hij verder rijden. Hij hoopte dat de jury achteraf die beslissing terug zou draaien. Na een kort overleg met zijn teamleider, Driessens, zag hij dat er alleen maar voordelen waren aan verder te rijden. Ten eerste leverde het veel publiciteit op, en hij zou een extra centje van De Vlaeminck krijgen als hij hem hielp. Freddy liet Roger weten dat hij hem ging helpen en zo kon Roger met alle gemak tot aan de finish fietsen. De jury zei nog dat Maertens toch mee mocht sprinten, maar hier was hij te moe voor. Uiteindelijk bleek dat het toch niks had uitgemaakt, want in zijn urine werd doping ontdekt.
Freddy Maertens was één van de beste renners uit zijn tijd, en toch speelde hij het steeds klaar om de gekste dingen mee te maken. Deze keer was het het lakse gedrag van zijn ploegleider die hem jammer genoeg een overwinning kostte op de Ronde van Vlaanderen. Maar daarbuiten kon Maertens nog vele prachtige overwinning aan zijn palmares toevoegen. Een renner om nooit te vergeten!
--
Roger De Vlaeminck won uiteindelijk de Ronde van Vlaanderen in het prachtige shirt van het Brooklyn team. Dit shirt is bij ons verkrijgbaar, shop het nu!
Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!