Omloop Het Nieuwsblad: De eerste weg wielerwedstrijd van het jaar in Noordwest-Europa

20 January 2023 Door shamim kordbache Geschiedenis

Omloop Het Nieuwsblad, voorheen Omloop Het Volk, is een iconische wielerwedstrijd die al meer dan 80 jaar in België wordt gehouden. Het maakt deel uit van de UCI World Tour en vindt elk jaar eind februari plaats. Het is de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen en de eerste wedstrijd van het jaar in Noordwest-Europa. Gezien de vroege kalenderdatum is het vaak koud weer, hierdoor is het een zware koers die tot de verbeelding spreekt en de hierin presterende renners extra aanzien geeft. De wedstrijd begint in Gent en loopt door Vlaanderen, over een afstand van meer dan 200 kilometer.

 

Wetenswaardigheden Omloop Het Nieuwsblad 

De naamsverandering

De Omloop van Vlaanderen werd voor het eerst verreden in 1945. Het initiatief van het evenement kwam van de Vlaamse krant Het Volk als reactie op de Ronde van Vlaanderen, die was gestart door de concurrerende krant Het Nieuwsblad. Het Volk, een bekende publicatie, wilde een nieuw wielerevenement in Vlaanderen starten om te concurreren met de nabijheid van de Ronde van Vlaanderen door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen protesteerden dat de naam te dicht bij hun eigen naam lag - de betekenis van "Ronde" en "Omloop" is gelijk. Ook de Belgische wielerbond eiste dat de naam van het evenement zou worden veranderd, waarop Het Volk besloot titelsponsor te worden, de naam werd Omloop Het Volk. Na de fusie van de voormalige rivaliserende kranten Het Volk en Het Nieuwsblad in 2009 werd het evenement voor de 64e editie omgedoopt tot Omloop Het Nieuwsblad.

Afgelast vanwege winterse omstandigheden

Omloop Het Nieuwsblad wordt jaarlijks eind februari verreden, dus is het vaak koud met winters weer. Dit is - naast de korte korte kasseiklimmetjes - het kenmerk van deze koers.  Het winterweer zorgde dat twee edities werden afgelast. In 1986 en 2004 moest de wedstrijd worden afgelast, door sneeuw en vrieskou werd het te gevaarlijk en kon de veiligheid van de renners niet worden gegarandeerd.

Door sneeuwval werd ook de wedstrijd van 1971 uitgesteld en drie weken later verplaatst naar donderdag 26 maart. De uitgestelde wedstrijd werd trouwens gewonnen door wielergrootheid Eddy Merckx.Tegenwoordig vertrouwen de organisatoren sterk op de weersvoorspellingen en passen ze het parcours indien nodig aan als bepaalde delen  onveilig worden geacht.

Eddy Merckx, Omloop Het Volk 1971Eddy Merckx, Omloop Het Volk 1971

De recordhouders van Omloop Het Nieuwsblad

Als Belgische wielerwedstrijd hebben vooral Belgische wielrenners de koers altijd gedomineerd, natuurlijk aangevuurd door de lokale fans. De Belgen wonnen maar liefst 56 edities. Internationaal wordt de wedstrijd steeds populairder, van de laatste tien edities wisten Belgische renners hierdoor maar vier keer te winnen. 

Het record van drie overwinningen wordt gedeeld door Joseph Bruyère, Ernest Sterckx en Peter van Petegem. Voor zijn overwinning in 1975 heeft Bruyère het snelste gemiddelde (43,35 km/u). De wielerlegende Eddy Merckx, de legendarische Belgische wielrenners Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Johan Museeuw en  Philippe Gilbert zijn enkele Belgische winnaars. Andere opmerkelijke winnaars zijn de Noor Thor Hushovd en de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi. Hoewel, officieel heeft Fausto nooit gewonnen, hij werd namelijk gediskwalificeerd vanwege een illegale wielwissel.

1974 Omloop Het Volk winner Joseph Bruyère

1974 Omloop Het Volk winner Joseph Bruyère

In onze winkel hebben we een grote selectie iconische fietstruien in verschillende stijlen die geschikt zijn om te fietsen bij elk weertype. Retro fietstruien zijn ideale keuzes voor zonnig warm weer, en retro fietsjacks (fleece) zijn geschikt voor koude winterse klimaten. Dus, als je wilt rijden in de outfit van je favoriete wielerheld, vergeet dan niet een kijkje te nemen in onze winkel.

  RETRO WIELERSHIRT MOLTENI ORANJE  RETRO WINTER WIELERJACK (FLEECE) MOLTENI ZWART

Ben je, net als wij, een grote fan van fietsen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over fietsfeiten, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe