Parijs-Brest-Parijs 1931, één van de langste en koudste wedstrijden uit de wielergeschiedenis

27 December 2022 Door shamim kordbache Geschiedenis

De wedstrijd Parijs-Brest-Parijs van 1931 was ongetwijfeld één van de langste en koudste wielerwedstrijden uit de Europese geschiedenis. De race Parijs-Brest-Parijs (PBP), opgericht in 1891 en nieuw leven ingeblazen in 1931, was bedoeld als een non-stop wedstrijd over 1200 kilometer van Parijs naar Brest aan de westkust en weer terug. Het was toendertijd de langste race ter wereld en van de winnaar werd verwacht dat hij de reis, zonder slaap, in iets meer dan 50 uur zou volbrengen.De race Parijs-Brest-Parijs is een echte wielerlegende, een ware uithoudingstest die alleen door de allergrootste renners kan worden gewonnen. Deze prestigieuze en zware wielerrace, die een groot aantal beste renners trekt.

Parijs-Brest-Parijs 1931
Parijs-Brest-Parijs 1931

Een korte geschiedenis van Parijs-Brest-Parijs

In 1891, rond de eeuwwisseling, bedachten twee Franse sportliefhebbers het concept van een langeafstands wielerwedstrijd die startte in Parijs begon en via de stad Brest weer finishte in Parijs. Deze wielerwedstrijd had als doel de grenzen van het uithoudingsvermogen in de wielersport te verleggen en is nu uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze en uitdagende sportevenement.

In 1891 vond de eerste officiële race Parijs-Brest-Parijs plaats. 43 renners legden het parcours van 1282 km (796 mijl) af in 96 uur. De rit was zo zwaar dat veel renners niet eens finishten,slechts 18 renners haalde de finish. Sinds 1891 wordt de wedstrijd om de vier jaar gehouden. Deze race heeft de bijnaam "Ronde de France" gekregen, wat letterlijk vertaald "Ronde van Frankrijk" betekent, omdat hij een route volgt die het heel Frankrijk omcirkeld.


De koudste en langste Parijs-Brest-Parijs

De wedstrijd Parijs-Brest-Parijs van 1931 zou de langste ooit worden, en ook één van de koudste in de hele geschiedenis van het wielrennen in Europa. De beste renners kwamen in 1931 in Parijs bijeen om de zware uitdaging aan te gaan. Dat jaar werden er in de eerste dagen van de race temperaturen gemeld van -5 graden, met name in de nacht vroor het dat het kraakte en waren de renners slecht beschermd tegen deze vrieskou.

Huldiging 1935 - van links naar rechts: Marcel Bidot (3nd) - Leon Louyet (2nd) - Hubert Opperman (1th)Marcel Bidot (3nd) - Leon Louyet (2nd) - Hubert Opperman (1th)

Niet alleen moesten de renners deze barre omstandigheden doorstaan, ook het terrein werkte niet mee, het was moeilijk begaanbaar met steile beklimmingen en smalle wegen. Ongeveer 30 van de beste renners ter wereld vertrokken op 3 september 's middags vanuit Parijs in westelijke richting. De eerste dag en nacht kregen ze te maken met storm en zware regen. Na 24 uur onafgebroken rijden kwam het uitgeputte peloton aan bij het keerpunt in Brest. Sommigen hadden het al opgegeven, omdat ze zonder slaap niet verder konden. Bij het vallen van de avond in de tweede nacht begon de vermoeidheid over de overgebleven mannen te spoelen. 


De winnaar van de langste en koudste wielerwedstrijd

De race Parijs-Brest-Parijs van 1931 werd gewonnen door de Australische wielrenner Hubert Opperman, in een record van 49 uur en 23 minuten, ondanks regen en wind. Opperman was de eerste niet-Europeaan die de race Parijs-Brest-Parijs won en vestigde daarbij een parcoursrecord. Opperman zei later: "In 1931 was het een klasse veld, met twee Tour de France winnaars, Frantz en Maurice De Waele, en ook een aantal winnaars van grote Klassiekers. We startten in het donker en reden in de gierende wind en slagregen naar Brest. We deden er meer dan 25 uur over. Toen we daar eenmaal aankwamen, waren de renners allemaal moe. Eén keer moest ik Frantz afweren toen hij op zijn fiets in slaap viel."

Hubert Opperman, Parijs-Brest-Parijs 1931
Hubert Opperman, Parijs-Brest-Parijs 1931

 

Deze ongelooflijke prestatie toonde de extreme wil, vasthoudendheid en kracht van alle deelnemende wielrenners. De race Parijs-Brest-Parijs van 1931 is ongetwijfeld een van de langste en koudste wielerwedstrijden in de geschiedenis van de Europese wielersport en alle renners die meededen zullen voor altijd herinnerd worden als de moedigste en sterkste wielerhelden.

Fietsen kan altijd, of het nu een koude winderige herfstdag is of een besneeuwde winterdag; met ons diverse assortiment warme fietskleding kunt u het hele jaar door genieten van het fietsen. Kies er één uit, en fiets wanneer je maar wilt in de outfit van je favoriete profrenner.

RETRO WINTER WIELERJACK MOLTENI ( FLEECE) - ORANJE REDTEDRETRO WINTER WIELERJACK (FLEECE) PEUGEOT WIT - REDTED

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Hou dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerfeiten, opmerkelijke evenementen en updates van ons assortiment die zeker de moeite waard zijn om te lezen!


Voeg je reactie toe