Raymond Poulidor: “Poupou”

06 February 2024 Door Vera Klap Geschiedenis

Raymond Poulidor (1936-2019) ook wel bekend als “Poupou” en “de eeuwige tweede” was een Franse wielrenner van de Mercier ploeg. Door sterke rivalen zoals Jacques Anquetil en later Eddy Merckx lukte het hem nooit om de overwinning te behalen in de Tour de France, maar juist vaak de tweede of derde plek behaalde, kreeg hij de bijnaam “de eeuwige tweede”. Nooit winnaar van het eindklassement van de Tour de France, maar Poupou won wel vele andere races, waaronder de Vuelta a España en de Ronde van Zwitserland.

Raymond Poulidor: “Poupou”

Raymond Poulidor 1966

De publieksfavoriet

Door de sympathieke houding van Raymond werd hij al snel een publieksfavoriet, al was hij niet de grote winnaar van de Tour de France, zouden de meeste fransmannen het liefst een hapje eten met Raymond Poulidor. Hij stond erom bekend om benaderbaar te zijn en omringende zichzelf ook graag tussen de fans. Hij had erg veel respect en waardering voor zijn fans. Tot zijn dood in 2019 stond Raymond nog vaak op het podium om winnaars te feliciteren.

Jacques Anquetil en Raymond Poulidor, Tour de France 1964
Jacques Anquetil en Raymond Poulidor, Tour de France 1964

Familiebanden

Bij de familie Poulidor zit wielrennen in het bloed. Vanaf jongs af racete hij al met zijn broers. Een van zijn broers, Henri, fietste later net als Raymond voor de ploeg Mercier-Hutchinson. De dochter van Raymond, Corinne Poulidor, trouwde met de Nederlander Adrie van der Poel. Samen kregen zij twee zoons; David en Mathieu. 


Adrie van der Poel was net als zijn schoonvader een sterke wielrenner. In 1986 won hij de Ronde van Vlaanderen met een spannende sprint tegen Sean Kelly. Ook bemachtigde hij de 1e plek in 1988 tijdens de 16e etappe van de Tour de France. Na zijn carrière als wielrenner werd hij ploegleider en coach.


David van der Poel is de oudere broer van Mathieu. Ook fietsen stroomt in zijn bloed, hij begon als veldrijder en heeft zich later ook wegwielrennen eigen gemaakt. Hij heeft meerdere etappes gewonnen in de Ronde van Vlaams-Brabant in 2020-2021. Door een rugblessure vermijdt hij crossen met veel draaien en keren.


Mathieu van der Poel treedt in zijn opa’s voetsporen met een groot aantal titels op zijn naam, waaronder de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en een etappezege bij de Tour de France. Door de etappezege reed hij zes dagen lang in de gele trui. Door deze overwinning is er toch nog een gele trui in de familie gekomen, een eerbetoon aan opa Raymond.

Poulidor dynastie
Poulidor dynastie

Wil je net zo kunnen schitteren als Raymond Poulidor in een Mercier-Hutchinson wielershirt? Of als Adrie van der Poel in een PDM wielershirt? Neem dan een kijkje in onze collectie van retro wielershirts.

Retro Wielertenue Mercier Hutchinson - REDTEDRETRO WIELERTENUE PDM - WIT

 

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe