Recordhouders Vuelta a España

15 August 2022 Door shamim kordbache Geschiedenis

De Grote Ronde-trilogie bestaat sinds 1935 toen, na het succes van de Ronde van Frankrijk en de Giro d'Italia, de Vuelta a España in Spanje werd georganiseerd. Het duurde wel even voordat de Vuelta werd erkend als één van de belangrijkste UCI World Tour evenementen. Dit kwam omdat het evenement te kampen had met verschillende problemen zoals de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog en ook de slechte organisatie. Tegenwoordig wordt deze grote Spaanse ronde als net zo prestigieus beschouwd als de Tour de France en de Giro d'Italia. Iedere renner wil een etappe in de Vuelta a España winnen of het liefst eindigen in één van de truien; de rode van het eindklassement, de groene van het puntenklassement, de bolletjestrui van het bergklassement of de witte trui van het combinatieklassement. Sommige grote renners presteren het zelfs om dit meerdere malen te doen en zetten zo een nieuw Vuelta record neer. 

De Vuelta wordt elk jaar gehouden over 21 etappes van een dag over 23 dagen waarin ook twee rustdagen zijn opgenomen. De route verandert elk jaar, maar het wedstrijdformaat blijft precies herzelfde; ten minste twee tijdritten, een passage door de bergketen van de Pyreneeën en de finish in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ieder jaar nemen meer dan 180 wielrenners deel aan deze legendarische race, maar slechts enkelen van hen slagen erin de Vuelta meerdere keren te winnen en een nieuw record te vestigen is helemaal moeilijk. Hier het verhaal over legendarische Vuelta recordhouders en ontdek wie de records in handen hebben en hoe ze dit voor elkaar kregen. 


Wie heeft de Vuelta a España het vaakst gewonnen?

Een Spaanse renner, Roberto Heras, is recordhouder van de meeste overwinningen in de Spaanse ronde. Hij won de Vuelta a España vier keer: in 2000, 2003, 2004 en 2005. Roberto won zijn eerste Vuelta in 2000 en won ook twee etappes en het puntenklassement. Hij herhaalde deze ongelooflijke prestatie slechts drie jaar later en won de Vuelta opnieuw in 2003. Hij werd beschouwd als een kanshebber voor de Tour de France van 2004, maar hij haakte af na de 16e etappe vanwege een gebrek aan fitheid.

Roberto Heras won twee bergetappes en verloor de afsluitende tijdrit met minder dan een seconde in de Vuelta a España van 2005. Heras won voor de vierde keer; een doping test twee maanden later, in november 2005, onthulde echter een positieve test op EPO van de dag van de tijdrit. De titel werd ontnomen en hij werd door de wielerbond  veroordeeld tot een schorsing van twee jaar. Zijn overwinning in de Vuelta ging naar de Rus Denis Menchov, die tweede werd. Heras ging echter in beroep en claimde onnauwkeurigheden in de testen en onjuistheden in het onderzoek van zijn stalen. Hij ging met succes tegen deze beslissing in beroep bij de civiele rechtbank en de Spaanse wielerfederatie moest Heras vervolgens opnieuw erkennen als kampioen van 2005.

De meeste individuele tijdritoverwinningen in de Vuelta a España

Op de lijst van recordhouders van de Vuelta a España prijken vele namen van beroepsrenners, elk met een uniek records en geweldige  prestaties. Tony Rominger is één van die ongelofelijke recordhouders; hij is een Zwitserse ex-profwielrenner die het record voor de meeste individuele tijdritoverwinningen in de geschiedenis van de Vuelta a España op zijn naam heeft staan. Tony Rominger won meer dan 13 individuele etappes tussen 1992 en 1996, dit dankzij zijn uitzonderlijke capaciteiten in het tijdrijden en het klimmen in combinatie met zeer snel herstel. Bovendien won Tony de Vuelta a España in 1992, 1993 en 1994. Hij hield het record van de meeste overwinningen in de Vuelta a España tot 2005, toen Roberto Heras het brak.

Tony Rominger, Mapei Clas 1994
Tony Rominger, Mapei Clas 1994

Jaja heeft de meeste overwinningen in het puntenklassement

Laurent Jalabert, bijgenaamd "Jaja", was een dominante renner in de tweede helft van de jaren 1990. Tussen 1995 en 1999 won hij talrijke eendags- en etappekoersen. Jalabert had de meeste overwinningen in het puntenklassement in de Vuelta en won het algemeen klassement, evenals de punten- en klimmerscompetitie, in 1995.

Hij was een snelle afmaker die zich in het begin van zijn carrière kon meten met de elleboogstotende sprinters. Dankzij deze uitzonderlijke vaardigheden is hij een van de slechts vijf renners die het puntenklassement in alle drie de grote rondes hebben gewonnen. Laurent Jalabert, domineerde vele jaren de Spaanse etappekoersen. 

De meeste dagen als leider

Alex Zülle is een andere iconische Vuelta recordhouder. Hij is één van de meest succesvolle renners in de geschiedenis van de Vuelta a España die buitengewoon presteerde. Hij won het algemeen klassement in twee opeenvolgende jaren, 1996 en 1997, en eindigde tweede in de Vuelta van 1995. Tijdens de Vuelta van 1990 wonnen Alex Zülle en zijn ploegmaat Laurent Jalabert verschillende etappes, het algemeen klassement en het punten klassement. Alex Zülle is recordhouder met zijn bijna 48 dagen durende leidersprestaties in de Vuelta a España.

Alex Zülle, ONCE 1993

Alex Zülle, ONCE 1993

 

We hebben een geweldige collectie van de iconische truien en wieleroutfits in onze winkel! Kies er één uit, en fiets in de kleding van je favoriete wielerheld.

RETRO WIELERTENUE MAPEI - VEELKLEURIG
RETRO WIELERSHIRT ONCE - ROZE

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Hou dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerfeiten, opmerkelijke evenementen en updates van ons assortiment die zeker de moeite waard zijn om te lezen!


Voeg je reactie toe