SEÁN ‘KING’ KELLY

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Geschiedenis

Nu de eerste van de vijf wielermonumenten – Milaan-San-Remo – achter de rug is, de volgende er alweer aankomt (Ronde van Vlaanderen) en het wielerseizoen daarom nu echt officieel begonnen is, moeten we het eens hebben over de Koning der Klassiekers: ‘Seán Kelly’.

JEUGD

De jonge Seán James Kelly, geboren in Waterford city op 24 mei 1956, groeide op in een boerengezin. Hij reisde elke dag samen met zijn broer Joe naar school in County Waterford. Nadat zijn vader door een zweer in het ziekenhuis terecht kwam, stopte Kelly met school om te helpen op de boerderij. Om wat bij te verdienen ging hij op zijn 16e werken als metselaar.

Toen zijn broer Joe in 1969 naar school begon te fietsen besloot Seán dit ook te doen. Joe deed ook mee aan een aantal lokaal georganiseerde wedstrijden en won er ook enkele. Dit inspireerde Kelly enorm en hij besloot zelf ook mee te doen.

DEBUUT SÉAN KELLY

Seán Kelly’s eerste race dateert van 4 augustus 1970. Een wedstrijd van 13 kilometer met ‘handicap’. Dit betekende dat de onervaren renners (waaronder Kelly dus) eerder mochten starten. Wisten zij veel dat ze te maken hadden met het ‘s lands grootste talent. Op de helft had Kelly namelijk al een voorsprong van 3 minuten opgebouwd. Toen hij over de streep kwam was dit verschil ruim boven de 3 minuten. Hierna was Kelly niet meer te stoppen.

Op zijn 16e won hij de het jeugdkampioenschap in Banbridge. In 1973 weer en op zijn 18e nam hij een licentie om aan seniorenwedstrijden mee te doen. Datzelfde dat jaar won hij de Shay Elliot Memorial race, opnieuw in 1975 en daarnaast won hij nog enkele etappes in de Tour van Ierland. Voor de wielerliefhebbers werd het wel duidelijk dat Ierland er een echt talent bij had.

IETS TÉ FANATIEK

In 1976 reisde Kelly samen met Pat en Kieron Mcquaid af naar Zuid-Afrika om daar wat etappes te rijden voorafgaand aan de Olympische Spelen in Canada dat zelfde jaar. Ze reden in Afrika overigens niet onder hun echte namen vanwege de ban van internationale atleten. Deze ban was ingevoerd als protest tegen de apartheid (1948-1990). Het lag in de lijn der verwachting; de renners werden betrapt (wellicht door hun Ierse accent) en dit zorgde ervoor dat de drie voor 6 maanden werden geschorst en voor hun leven werden verbannen van de Olympische Spelen.

HET BEGIN VAN KELLY’S HEERSCHAPPIJ

Nadat Kelly dus niet meer mee kon doen aan de Olympische Spelen in Canada in 1976 besloot hij mee te doen aan de Tour van Brittannië in datzelfde jaar. Niet veel later ging Kelly naar Metz in Frankrijk om daar te rijden voor de club van Johnny Morris. Naast zijn wekelijkse loon van 25 pond kreeg hij nog 4 franks voor iedere wedstrijd die hij won. Hij won uiteindelijk 18 van de 25 wedstrijden én de Ronde van Lombardije. Dit viel zijn toekomstige directeur Jean de Gribaldy op en besloot daarom op zoek te gaan naar de intussen naar Ierland vertrokken Kelly.

Na een lange zoektocht in het Ierse dorpje Carrick-on-Suir had Gribaldy hem gevonden op de boerderij van de Kelly’s en bood hem een contract aan. Van het koude Ierland vertrok hij naar het koude Frankrijk waar hij in 1977 officieel naam maakte door zijn eerste overwinning als professional.

KONING DER KLASSIEKERS

Kelly heeft een behoorlijk reputatie opgebouwd als het gaat om de klassiekers. Hij heeft er 10 op zijn naam staan: 3 maal de Ronde van Lombardije, 2 keer voor zowel de Milan-San-Remo als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik en 1 keer Parijs-Tours. De Ronde van Lombardije behoorde tot zijn favorieten, omdat deze in zijn ogen de meeste tactiek vereiste.

Waar de beruchte sprinter ultiem domineerde was bij de etappe Parijs-Nice, ook wel de ‘Koers naar de zon’ genoemd. Deze wedstrijd won hij maar liefst 7 keer. En dat was niet gek als je weet dat deze wedstrijd vele sprints kent, weinig hooggebergte en zoals de naam juist niet zegt: heel vaak regen. De koning uit Ierland voelde zich nergens zo thuis als bij deze wedstrijd.


_


Ben je net zoals wij groot fan van de wielersport? Houd dan vooral onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates die zeker het lezen waard zijn! De shirtjes van PDM en Skil-Sem waarin Seán heeft gereden zijn allemaal beschikbaar in onze webshop.

Retro Wielershirt PDMSkil Retro Wielershirt


Voeg je reactie toe

1 comment

Sean Kelly was the best cyclist ever that came out of Waterford and Ireland 🇮🇪 he achieved so much in his career you will never see the likes of him again.

- David Power -