Tommy Simpson - een tragisch symbool van de de strijd tegen doping in de wielersport

13 October 2023 Door shamim kordbache Geschiedenis

Het is 13 juli 1967, een zinderende hitte in Provence, Frankrijk. De Tour de France is in volle gang en de renners bereiden zich voor op de beklimming van de beruchte Mont Ventoux. Onder hen is Tommy Simpson, de zeer getalenteerde Engelse wielrenner die bekend staat om zijn vastberadenheid en vechtersmentaliteit, die voor het roemrijke team Peugeot-Michelin rijdt. Wat niemand toen wist, was dat deze dag een van de donkerste dagen in de geschiedenis van de wielersport zou worden.

Tourarts Dokter Pierre Dumas biedt de eerste hulp en probeert met mond-aan-mond ademhaling Tom Simpson te redden.

Tourarts Dokter Pierre Dumas biedt de eerste hulp en probeert met mond-aan-mond ademhaling Tom Simpson te redden.

Simpson, geboren in 1937, was een van de meest veelbelovende wielrenners van zijn generatie. Hij had al een indrukwekkende reeks overwinningen op zijn naam staan, waaronder Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen. Maar op die noodlottige dag in juli 1967, zou zijn vastberadenheid om te winnen hem uiteindelijk fataal worden. Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux stortte Simpson in elkaar, nog maar een paar kilometer verwijderd van de top. Ondanks pogingen om hem te reanimeren, overleed hij later die dag. De oorzaak van zijn dood? Een combinatie van hitte-uitputting, uitdroging en het gebruik van amfetaminen en alcohol, een dodelijke cocktail die zijn hart niet kon weerstaan.

Youtube Video insluitcode -

 Simpson's dood schokte de wereld en bracht de donkere kant van de wielersport aan het licht: doping. Hoewel het gebruik van prestatiebevorderende middelen al lang een open geheim was in het peloton, was dit de eerste keer dat het zo'n tragische tol eiste. Doping was in die tijd wijdverbreid in de wielersport. Er waren weinig regels en nog minder tests. Het was een tijd waarin renners hun toevlucht namen tot gevaarlijke stoffen zoals amfetaminen, vaak zonder volledig te begrijpen wat de effecten of risico's waren. Simpson's dood markeerde een keerpunt in deze houding.

Na zijn overlijden begon de wielerwereld eindelijk serieus na te denken over het probleem van doping. De UCI, de internationale wielerunie, voerde strengere regels en controles in. Maar ondanks deze inspanningen bleef doping een hardnekkig probleem, zoals blijkt uit latere schandalen zoals die rond Lance Armstrong. Het verhaal van Tommy Simpson dient als een krachtige herinnering aan de gevaren van doping. Zijn tragische dood is een waarschuwing voor alle wielrenners en atleten over de hele wereld. Het is een waarschuwing dat de wil om te winnen nooit de gezondheid en het welzijn mag overschaduwen.

Tom Simpson

Tom Simpson reed onder meer bij Team Peugeot Michelin en St Raphaël

 

Vandaag de dag wordt Simpson herdacht als een pionier van de Britse wielersport. Een monument op de Mont Ventoux markeert de plek waar hij instortte. Elk jaar bezoeken honderden fans en wielrenners deze plek om hun respect te betuigen. Maar misschien is de belangrijkste erfenis van Simpson de veranderingen die zijn dood teweegbracht in de houding ten opzichte van doping in de wielersport. Hoewel de strijd tegen doping dan nog lang niet voorbij is, heeft het verhaal van Simpson bijgedragen aan het bewustzijn en de urgentie van dit probleem.

RETRO DAMES WIELERSHIRT PEUGEOT WIT/ZWART - REDTEDRETRO WIELERTENUE PEUGEOT WIT/ZWART - REDTEDRETRO WIELERSHIRT PEUGEOT WIT/ZWART - REDTED

 

 https://retro-wielershirts.nl/products/retro-winter-wielerjack-fleece-saint-raphael-rood-blauwRETRO WIELERTENUE SAINT-RAPHAËL - ROOD/BLAUW

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe