WK OP DE WEG: EEN TERUGBLIK OP DE WIELERLEGENDE EDDY MERCKX

20 September 2021 Door Elien Kaes Geschiedenis

Komende zondag (26 september) vindt opnieuw het WK wielrennen op de weg plaats. Een speciale editie, want het gaat dit jaar door in de Belgische stad Leuven. Meer nog, na een lange periode zonder evenementen door corona, kan iedereen weer het WK live bijwonen zonder mondmaskers. Het zal dus weer aanvoelen als een gezellig volksfeest. Zeker niet te missen dus!

WK Wielrennen Heerlen 1967 - Jan Janssen en Eddy Merckx

HET WERELDKAMPIOENSCHAP OP DE WEG

Sinds 1921 vindt het WK jaarlijks plaats, met een uitzondering van de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De locatie van het evenement verandert elk jaar, zo wordt het evenement steeds door een ander land georganiseerd. Italië organiseerde het WK de meeste keren, maar ook Zwitserland, België, Frankrijk en Nederland mochten al regelmatig de regenboogtrui uitreiken. Dat deze landen actief bezig zijn met het WK is ook terug te zien in de uitslagen. Met 239 medailles (waarvan 90 keer goud) schiet Italië er sterk bovenuit, maar ook Nederland (148 medailles) en België (126 medailles) hebben het niet slecht gedaan afgelopen jaren!

De regenboogtrui is door de jaren heen door veel renners gedragen, maar er zijn slechts een aantal renners die de trui meerdere keren hebben mogen aantrekken.

  • Twee overwinningen: Briek Schotte, Gianni Bugno, Georges Ronsse, Paolo Bettini, Freddy Maertens, Greg LeMond en Rik Van Looy.
  • Drie overwinningen: Peter Sagan, Eddy Merckx, Óscar Freire, Rik Van Steenbergen en Alfredo Binda.

EDDY MERCKX

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de grote Eddy Merckx voor de tweede keer het WK wielrennen won. Daarom blikken wij in deze blog terug op deze mooie overwinningen. Reeds in 1967 wist Eddy Merckx iedereen te verbazen en de regenboogtrui in ontvangst te nemen, maar ook een aantal jaren later (in 1974) mocht Eddy de trui opnieuw aantrekken. In 1964 werd hij ook al wereldkampioen bij de amateurs.

1967

Ook in 1967 vond het wereldkampioenschap niet ver van huis plaats, namelijk in het Nederlands-Limburgse Heerlen. Dat jaar waagde 70 renners zich aan de uitdaging om Wereldkampioen te worden. Het was de 22-jarige Eddy Merckx die iedereen kon verslaan in de 265 kilometer lange race en behaalde zo zijn eerste wereldtitel bij de profs. Hiervoor wist hij wel al meerdere andere grote ritten te winnen zoals twee keer Milaan-San Remo, de Waalse Pijl, Gent-Wevelgem en verschillende ritten tijdens de Giro.

In 1967 had Merckx de bijnaam ‘Kannibaal’ nog niet verkregen, maar andere grote renners wisten dat ze rekening moesten houden met hem voor de wereldtitel. Toen de renners slechts vijf kilometer gereden hadden, ging Merckx er al vandoor met onder andere Ramón Saez, Gianni Motta en Jos Van der Vleuten. Merckx werd op dat moment nog niet algemeen gezien als een Belgische topman, maar hij wist meteen mee te gaan met de kopgroep. Jan Janssen reed op drie minuten achterstand van de kopgroep, maar hij kon deze afstand dichten met de hulp van Van der Vleuten. Als grote sprinter en topfavoriet begon Janssen aan de laatste meters. Tegen alle verwachtingen in wist de vijf jaar jongere Eddy Merckx hem uiteindelijk te kloppen met een half wiel voorsprong, tot grote ontgoocheling van Jan Janssen.


Eddy Merckx WK 1967

Eddy Merckx - overwinning WK 1967

1971

Precies 50 jaar geleden, in 1971, vond het WK wielrennen op de weg voor de zevende keer plaats in Zwitserland. De race strekte zich uit over 269 kilometer. Dat jaar startte 93 beloftevolle renners de wedstrijd en 57 hiervan streden tot aan de eindlijn, maar het was Eddy Merckx die de Regenboog trui kon veroveren. Opnieuw won hij in de sprint, deze keer tegen de Italiaan Felice Gimondi. De derde plaats ging dat jaar naar de Franse wielrenner Cyrille Guimard met een achterstand van één minuut en 23 seconden op Merckx.

In onderstaand filmpje worden een aantal beelden van het WK in 1971 getoond en op het einde de overwinning van de grote Eddy Merckx.1974

De laatste keer dat Eddy Merckx de wereldtitel op de weg op zijn naam kon schrijven, was in 1974. Dat jaar vond het 262 kilometer lange WK plaats rond de Canadese stad Montreal. Deze locatie was een primeur, want het was de eerste keer dat het wereldkampioenschap in Canada plaatsvond en tevens ook de eerste keer dat het buiten Europa verreden werd. Eddy klopte dat jaar de Franse wielrenner Raymond Poulidor en hiermee mocht hij voor de derde keer de regenboogtrui aantrekken.

Ook in dit filmpje is opnieuw te zien hoe Eddy Merckx eerste eindigt op het WK. Hij hangt achter Poulidor, maar weet hem voorbij te steken en eerste te eindigen!---

Wil jij ook net als Eddy Merckx fietsen in een het Regenboog shirt? Dan heb je geluk! Het Molteni, Peugeot en Faema Regenboog wielershirt zijn beschikbaar in onze webshop!

 

Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan  zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe