Eddy Merckx Collectie

23 April 2024 Door Vera Klap Nieuws

Eddy Merckx, geboren op 17 juni 1945 in België, wordt algemeen beschouwd als een van de grootste wielrenners aller tijden. Als je Merckx hoort, denk je aan triomfen, doorzettingsvermogen en dominantie op de fiets. Merckx' carrière bestaat uit indrukwekkende prestaties. Hij won maar liefst 525 professionele races, waaronder vijf keer de Tour de France, vijf keer de Giro d'Italia en één keer de Vuelta a España. Daarnaast heeft hij ook drie wereldkampioenschappen, een veelvoud aan klassiekers en monumenten op zak.

Merckx onderscheidde zichzelf met niet alleen zijn enorme fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar ook zijn sterke vastberadenheid en competitieve mindset. Hij excelleerde zowel in tijdritten als in bergetappes waardoor hij een geduchte tegenstander was bij elke race.

Om zijn legacy te eren hebben wij een speciale Eddy Merckx collectie uitgebracht bestaande uit alle ploegen waar Eddy tijdens zijn professionele carrière voor heeft gereden.

 

Solo Superia 1965

Eddy Merckx maakte zijn professionele debuut bij de Solo Superia ploeg in 1965. Solo Superia is een voormalige Belgische professionele wielerploeg, die actief was in de periode 1964-1966. De bekendste renner van deze ploeg was Rik van Looy. Belgisch kampioen Rik behaalde vele overwinningen voor Solo Superia waaronder in 1965 Parijs-Roubaix, 8 etappes in de Vuelta (en een tweede plek) en een tweetal etappes in de Tour de France. Eddy was toen al erg fanatiek en wist ook Rik van Looy te verslaan zoals tijdens Parijs-Luxemburg. Uiteindelijk werd de rivaliteit te veel en verliet Merckx Solo Superia.

 

Peugeot 1966-1967

Na Solo Superia kwam Eddy terecht bij Peugeot. Bij deze ploeg kwam de potentie van Eddy Merckx pas echt naar voren. In 1810 startte wever Jean-Pierre Peugeot met zijn zonen de Peugeot fabriek. Vanaf 1882 werden er ook fietsen gemaakt onder de naam Cycles Peugeot. Ze waren al heel vroeg sponsors van de wielersport. Zo ondersteunde Peugeot in 1896 Paul Bourillon, die in Kopenhagen wereldkampioen sprint werd op een Peugeot fiets. Tot 1986 was Peugeot in het wielrennen actief en de ploeg wordt beschouwd als een van de succesvolste sponsoren van het professionele wielrennen. Eddy Merckx behaalde al een aantal overwinningen tijdens zijn tijd bij Peugeot, waaronder; Gent-Wevelgem, etappe Paris-Nice en een etappe tijdens de Giro d’Italia. Merckx is altijd dankbaar geweest voor zijn jaren bij Peugeot en zijn vriendelijke ploeggenoten. 

 

Faema 1968-1970

De Faema wielerploeg - actief van 1955 tot 1969 had officieel een Italiaanse afkomst, maar bestond voornamelijk uit Spaanse en Belgische renners. In 1962 en 1963 werden de ploegen van Faema en Flandria samengevoegd, maar in 1964 trok Faema zich terug uit de sponsoring van de ploeg. Toch kwam Faema weer terug 1968, met succes. In 1968 sloot Eddy Merckx zich aan bij het peloton. Tijdens zijn tijd bij Faema behaalde Merckx grote successen. Zo won hij tweemaal de Tour de France en de Giro d'Italia. Daarnaast won hij ook wedstrijden zoals Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

 

Molteni 1971-1976

Molteni was een voormalige Italiaanse wielerploeg, die actief was van 1958 tot het einde van 1976. Molteni was een salami producent gevestigd in de plaats Arcore, in de regio van Milaan. De ploeg won maar liefst 663 etappes, en vele van deze gewonnen etappes staan op naam van Molteni’s beroemdste wielrenner: Eddy Merckx. Hij won zowel de Tour de France als de Giro d'Italia vijfmaal. Tijdens de periode 1971-1976 werd de Molteni ploeg gebouwd rondom de kopman Eddy Merckx. Deze Merckx-periode bestond de ploeg uit een mix van Belgische en Italiaanse renners.

 

Fiat 1977

Worstendraaier Molteni stopte in 1976 met de sponsoring en Merckx moest op zoek naar een nieuwe sponsor en kwam zo terecht bij de Italiaanse autofabrikant Fiat. Merckx omringde zich in de Fiat wielerploeg met een groot aantal landgenoten en twee Franse renners. Het hoogtepunt van zijn carrière was al voorbij. Op advies van ploegleider Geminiani reed Merckx een licht programma in 1977 als voorbereiding op de Tour. Hij won de Tour de Mediterranee maar startte de Tour niet als favoriet. Favorieten voor de Tour van 1977 waren Lucien Van Impe (winnaar in 1976), Bernard Thevenet en Joop Zoetemelk. Merckx eindigde als derde in de proloog en zijn team won de ploegentijdrit. Merckx kampte met maagproblemen en verloor veel tijd, maar won toch een etappe na diskwalificatie van twee renners wegens doping. Zo bewees hij ook in verlies groot te kunnen zijn. Merckx eindigde ondanks de tegenslagen glorieus als zesde.

 

C&A 1978

De laatste ploeg waar Eddy Merckx voor uitkwam was het Belgische wielerteam C&A. Het C&A wielerteam werd speciaal voor Eddy Merckx op- en ingericht. Eddy was toentertijd sportief over de top, maar nog steeds een sponsormagneet. Daarom wilde C&A alleen met Eddy erbij in een wielerploeg stappen. Het team was deels een voortzetting van het wielerteam Fiat France, dat was afgehaakt. Naast Eddy kwamen er nog vijf andere Belgische wielrenners uit het Fiat team. Daarnaast was er een rijke aanvulling van een aantal ervaren Belgische renners en nieuwe talenten. Eddy was na velen jaar aan de top over zijn hoogtepunt heen. Het kostte hem dan ook moeite om er vol voor te gaan. Op 19 maart 1978 reed Merckx in Kemzeke met de Omloop van het Waasland zijn laatste officiële wielerwedstrijd. Hierna was Eddy nog heel even zelf ploegleider van het C&A wielerteam.

 

6 equipes, 1 cannibale

Om Eddy te eren, en alles wat hij voor de wielersport betekent heeft, hebben wij een speciaal wielershirt ontworpen. “6 equipes, 1 cannibale” bevat alle wielershirts van de ploegen waar Eddy Merckx voor gereden heeft.

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe