Gerben Karstens, een legendarische wielrenner en geliefde clown

19 October 2022 Door shamim kordbache Nieuws

Gerben Karstens, de medaillewinnaar op de 100 km ploegentijdrit tijdens de Olympische Zomerspelen van 1964, overleed 8 oktober 2022 op 80-jarige leeftijd aan een herseninfarct. Zijn gevoel voor humor en zijn onnavolgbare capriolen in het wielerpeloton zijn een blijvende herinnering.

Gerben Karstens 1978
Gerben Karstens 1978

Wielrenner of clown?

"Karst, zonder jou valt er niets te lachen," zei wijlen Gerrie Knetemann, voormalig profwielrenner van Nederland, over zijn vroegere ploegmaat. 'De Clown' was een van zijn drie bijnamen. De andere twee waren 'De Karst' en 'De notariszoon uit Leiden'. Toen het wielrennen nog niet werd gedomineerd door het grote geld, werd Karstens in en buiten het peloton zeer gewaardeerd om zijn grappen en grollen. Hij reed achteruit, trok zijn broek naar beneden, of verstopte zich na een demarrage achter een schuurtje om vervolgens achteraan het peloton aan te sluiten voor de achtervolging op zichzelf. 

Karstens haalde zijn beroemdste stunt uit tijdens de Tour van 1975: hij sprong tijdens de wedstrijd achterop bij Eddy Peelman. Hij gaf zijn fiets snel aan een andere renner in het peloton. In deze positie reden de twee wielrenners ongeveer een half uur door! Een komische stunt die zeer werd gewaardeerd. Het bestuur van de Tour de France dacht daar echter anders over, want Peelman en Karstens werden bijna uit de Tour gezet. Gelukkig kon Eddy Merckx hier op tijd een stokje voor steken en mochten de twee renners blijven.

Gerben Karstens, Tour de France 1975

 Gerben Karstens, Tour de France 1975

Gerben Karstens erelijst

Tot de meest opmerkelijke prestaties van deze legendarische wielrenner behoort zijn gouden medaille in de 100 km ploegentijdrit op de Olympische Zomerspelen van 1964 in Tokio, die hij deelde met Bart Zoet, Evert Dolman en Jan Pieterse. Gerben werd 27e in de individuele wegwedstrijd op dezelfde Olympische Spelen. Karstens blonk ook uit in Grote Rondes. Hij won zes etappes in de Tour de France, waaronder de slotetappe op de Champs-Élysées in 1976, en reed twee dagen in de beroemde gele trui. Gerben won ook veertien etappes in de Vuelta a España, en één Giro d'Italia etappe. Door zijn grote prestaties werd hij een van de slechts vier Nederlanders die in alle Grote Rondes een etappe hebben gewonnen.

Hij presteerde uitstekend in de Vijf Monumenten, de oudste, moeilijkste en beroemdste eendagswedstrijden in het mannenwielrennen op de weg. Op zijn palmares staan ondermeer overwinningen in Milaan-Sanremo (tweede, 1970), de Ronde van Vlaanderen (zesde, 1975), Parijs-Roubaix (negende, 1970) en de Ronde van Lombardije (tweede, 1965). Zijn grootste klassieke triomf is echter niet officieel vastgelegd. In 1969 domineerde Karstens de Velodroom van Como, destijds het hoogtepunt van de Ronde van Lombardije. Na de wedstrijd werd echter ontdekt dat Karstens een positieve plas had geleverd, volgens ploegleider Pellenaars niet de zijne, maar die van verzorger en chauffeur Jan Leijs. Daardoor won de Belgische wielrenner Jean-Pierre Monseré de wedstrijd. In zijn biografie “De Karst” zegt Gerben ‘Het was gewoon mijn urine’ met daarbij de opmerking dat hij niet wist dat de verzorger hem voor de start een verboden middel had gegeven.

Naast wielrennen was Gerben ook een begenadigd schaatser. Schaatsheld Reinier Paping - winnaar van de barre Elfstedentocht van 1963 - stimuleerde hem om schaatswedstrijden te gaan rijden. Met zijn prestaties veroverde hij zelfs een plek in de Nederlandse schaatskernploeg. Maar uiteindelijk koos hij toch voor het wielrennen.

Gerben Karstens 1966 
Gerben Karstens 1966

 

Wielerploegen

Gerben Karstens begon zijn professionele wielercarrière bij de Televizier, de Nederlandse voormalige professionele wielerploeg van ploegleider Kees Pellenaars in 1965. In 1968 trad hij toe tot de gerenommeerde Peugeot-BP-Michelin-ploeg, waarmee hij zijn grote overwinningen boekte. Gerben werkte tijdens zijn carrière ook samen met een aantal andere professionele wielerploegen, waaronder Goudsmit-Hoff, Rokado, Bic en Gitane-Campagnolo. Later reed hij enkele jaren in Franse dienst en maakte hij twee jaar deel uit van de succesvolle TI-Raleigh ploeg van Peter Post.

In onze winkel hebben we een prachtige selectie van de legendarische truien en wieleroutfits! Kies er één uit, en trap vervolgens in de kleuren van je favoriete wielerheld.

 RETRO WIELERSHIRT - LIMITED EDITION TELEVIZIER - ROODRETRO WIELERSHIRT GOUDSMIT-HOFF - ROODRETRO WIELERSHIRT LANGE MOUWEN PEUGEOT-BP-MICHELIN ZWART - REDTEDRETRO WIELERSHIRT LANGE MOUWEN TI-RALEIGH ROOD - REDTED

Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


Voeg je reactie toe