TON MERCKX: VAN ONSCHULDIGE VERZAMELING NAAR VOLLEDIG ARSENAAL

27 May 2020 Door Wijtze De Groot Nieuws

We hebben allemaal wel onze eigen verzameling gehad en velen hebben er nog steeds een. Of het nu de klassieke postzegels, koelkastmagneetjes, mooie stenen en schelpen of oude posters zijn; als je een verzameling hebt, hecht je daar veel waarde aan.

Zelf heb ik een stenencollectie waar ik erg trots op ben. Maar ik (en vele andere verzamelaars) hebben toch één gemeenschappelijke vijand: ruimte tekort. Tot voor kort dacht ik dat ik al krap qua ruimte zat maar mede door de volgende foto, realiseerde ik me dat dit wel goed zit.

Maak kennis met Ton Merckx:

Ton Merckx met zijn verzameling in het Philips stadion

RUIM 2000 WIELERSHIRTS

Een PSV-tribune bedolven onder een collectie van ruim 2000 wielershirts. Dit is het werk van een meer dan 30 jaar oude verzameling. Ton Merckx is begonnen met het verzamelen van wielershirts in 1983 nadat hij het na-tourcriterium van Valkenswaard had bezocht. Hier kwam hij in aanraking met het shirt van de lokale sponsor en appelboer Henk Wintermans, die op dat moment werd gedragen door de Bladelse wielerprof Jan Aling. Dit shirt zorgde er dus voor dat hij zijn grootste verzameling begon.

Ton ging meteen op zoek naar dit shirt én met succes; na enige tijd kwam hij terug met het shirtje van Henk Wintermans samen met nog 4 andere shirtjes. Waar hij dus in eerste instantie voor 1 shirtje op pad ging, kwam hij terug met 4. Onschuldig in het begin, maar een tijdje later was dit aantal verdubbeld en na ruim 30 jaar heeft Merckx de grens van 2000 wielershirts al gepasseerd.

DE VERZAMELING

Ton’s verzameling reikt dus zover het oog kan zien. Maar wat heeft hij dan zowel in zijn collectie? Op dit moment staat de teller op bijna 2300 shirts afkomstig uit 61 landen. Hij verzamelt prof shirts, leiderstruien en clubshirts. De wat kleinere clubshirts verzameling heeft echter wel een persoonlijk verhaal: het zijn shirtjes afkomstig van de fusievereniging TML Dommelstreek waar Ton zelf ook lid van is. De club is een fusie van onder meer WV Colonel Cole (Best), WCL Het Zuiden (Eindhoven), R&TC Wilhelmina (Eindhoven) en Trap met Lust (Geldrop). TML Dommelstreek heeft dus een rijke geschiedenis, maar ze rijden nu natuurlijk allemaal in een tenue. Om de historie van deze verenigingen beter in beeld te brengen, is Ton ze gaan verzamelen. Een bijzonder initiatief dus!

De shirts van de veelgenoemde merken waaronder Molteni, Peugeot en Flandria zitten natuurlijk al in zijn collectie. Uiteraard zijn dit wel echt de ‘must have’ shirts, maar dat is niet wat zijn verzameling zo uniek maakt. Het zijn de honderden shirtjes waarvan veel mensen niet eens het bestaan van kennen. Om een voorbeeld te noemen: het shirtje van de ploeg van Jaise-Banco Popular-Philips uit Costa Rica in 1994. De ploeg die inderdaad werd gesponsord door hét Philips bestond vooral uit renners uit Midden en Zuid-Amerika, maar om niet te vergeten ook nog uit een Fransman en een Belg.

Op zijn website houdt hij zijn collectie heel nauwkeurig en overzichtelijk bij. Ik raad je dus zeker aan om wat rond te neuzen op zijn website.


Voeg je reactie toe