RUDY PEVENAGE TE GAST TIJDENS TOURCAFÉ BIJ CYKLIST

15 September 2020 Door Sjuul Bos Nieuws

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen in onze vorige blog, zijn er twee tourcafés bij de Cyklist. De volgende is op 17 september om 19:30, met (oud-)wielrenners Danny van Poppel, Pim Ligthart en Michel Cornelisse, en is gratis te bezoeken! Het vorige tourcafé was 10 september, met oud-wielrenner Rudy Pevenage en schrijver John van Ierland te gast. Ook aangeschoven was oud-renner en oud-zaakwaarnemer Jacques Hanegraaf (o.a. winnaar Parijs-Brussel, Amstel Gold Race en geletruidrager in de Tour de France 1984). Hier werd gepraat over Rudy’s en Jacques’ overwinningen, hun levens in de wielerwereld en Rudy’s biografie Der Rudy, geschreven door John. 

Tourcafé bij Cyklist te Eindhoven, met als gast Rudy Pevenage en Jacques Hanegraaf, de schrijver John van Ierland en interviewer Patrick Houthooft. 

RUDY PEVENAGE

Rudy Pevenage is een voormalige Belgische renner en actief van 1976 tot 1988. Zijn meest succesvolle race was de Tour de France in 1980, waarbij hij de 2e etappe en het puntenklassement won! Hier heeft hij dus negen dagen de gele trui mogen dragen, en daarnaast een mooie groene trui overgehouden. Ook heeft hij de 2e etappe van de Giro d’Italia gewonnen in 1985. Rudy, ook wel bekend al ‘de rosse van Moerbeke’, heeft voor verschillende ploegen gefietst uit Nederland, België en Italië, zoals IJsboerke, Capri Sonne, Del Tongo en Superconfex-Yoko. 
‘De rosse van Moerbeke’ 

Na zijn professionele wielercarrière is hij nog actief gebleven in de wielerwereld. Zo is hij nog verzorger en ploegleider geweest bij Histor, La William, Bianchi en T-Mobile Team. Bij deze laatste ploeg stopte zijn tijd in 2006, toen Jan Ullrich werd ontslagen door dopinggebruik. Rudy was namelijk zijn persoonlijke verzorger en begeleider destijds. Na al deze bijzondere ervaringen heeft John van Ierland (samen met Rudy) besloten het levensverhaal van Rudy Pevenage te schrijven. 

DER RUDY - BIOGRAFIE VAN RUDY PEVENAGE

Tijdens deze biografie worden o.a. Rudy’s belevenissen in de wielerwereld besproken. Dit betekenen dus verhalen over de Tour de France van 1980, maar ook over invallen van dopingartsen in rennershotels tijdens de grote wielerkoersen. Ook gaat het boek er op in hoe Rudy omging met Jan Ullrich’s dopinggebruik, en dat Rudy zelfs een dubbelwandig colablikje had gemaakt om de doping in te kunnen verstoppen. Desalniettemin laat zijn biografie ook weten hoe hij zelf om is gegaan met doping en het bieden van geld om koersen te winnen tijdens zijn profcarrière. Zoals zijn wielerleven dus wielergeel begon, eindigde het bloedrood. Een heel interessant verhaal, met een blik op wat er zich achter de schermen bevindt in de wielerwereld. Wij hebben Der Rudy (€20,-) dan ook zelf gekocht om in één adem uit te lezen. Volg jij ook?

 

 


Voeg je reactie toe