Wielerkalender historische klassiekers 2024

26 February 2024 Door Vera Klap Nieuws

Het seizoen is weer van start gegaan! Blijf op de hoogte van de aankomende historische klassiekers in deze blog en profiteer van speciale koers aanbiedingen. Wij verstaan onder historische klassiekers; wielerwedstrijden in de World Tour met een lange historie (voor 1950) en met van oudsher een zeer internationaal deelnemersveld. 

 • 3 - 10 maart: Parijs-Nice
 • De klassieker Parijs-Nice (sinds 1933), ook wel de koers naar de zon, wordt over meerdere dagen gereden en is de eerste etappewedstrijd van het seizoen. De wedstrijd is vooral een plek voor allrounders om uit te blinken door de verschillende facetten zoals klimmen en sprinten. Seán Kelly houdt het record van meeste overwinningen met maar liefst 7 op een rij.

  Joop ZoetemelkJacques AnquetilLaurent Jalabert

   

 • 16 maart: Milaan-San Remo
 • Milan-San Remo - La Primavera (De Lente), is een van de vijf monumenten van het wielrennen en de langste professionele eendaagse race. De eerste editie was in 1907. Milaan-San Remo staat bekend als sprintklassieker: hoewel het de langste wedstrijd van het seizoen is (ca. 300 km), is het parcours langs de Ligurische kust voornamelijk vlak, waardoor vaak sprinters om de zege strijden. De race wordt gezien als een indicator voor de vorm van renners voor de komende klassiekers en etappekoersen.

  Raymond PoulidorEddy MerckxSeán Kelly

   De klassiekers kijken in een leuke retro outfit? Bekijk dan hier onze grote collectie van retro wielershirts.

   Mercier Hutchinson BIC Gan Mercier

 • 18 - 24 maart: Ronde van Catalonië
 • De Ronde van Catalonië is een van de drie World Tour wedstrijden in Spanje. De ronde wordt gedomineerd door Spanjaarden & Catalanen. De Spanjaarden wonnen 61 van de 99 gereden edities. Het record van de meeste overwinningen staat nog altijd op naam van Mariano Cañardo met 7 overwinningen.

    

 • 24 maart: Gent-Wevelgem
 • Gent-Wevelgem wordt normaal gesproken verreden eind maart of begin april. De eerste editie vond plaats in 1934 en sindsdien is het een vaste waarde op de wielerkalender. Het parcours van Gent-Wevelgem staat bekend om zijn typisch Vlaamse karakter, met smalle en kronkelige wegen, kasseistroken en vaak winderige omstandigheden. De race begint traditioneel in de stad Gent en eindigt in Wevelgem, vandaar de naam.

 • 27 maart: Dwars door Vlaanderen
 • Dwars door Vlaanderen wordt meestal verreden in maart, enkele dagen voor andere belangrijke Vlaamse klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. De eerste editie van de race vond plaats in 1945. De wedstrijd trekt een mix van sprinters, klassieke specialisten en klimmers aan. Omdat de race vaak wordt gezien als een voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen, zie je vaak renners die hun vorm willen testen voor de belangrijkste klassiekers later in het seizoen.

    

 • 31 maart: Ronde van Vlaanderen
 • De Ronde van Vlaanderen, ook bekend als "De Ronde", wordt jaarlijks verreden in het voorjaar, meestal in april. De eerste editie van de race vond plaats in 1913 en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het wielerseizoen. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen is berucht om zijn kasseistroken, korte maar steile hellingen en smalle wegen. De route loopt door pittoreske Vlaamse dorpen en het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Iconische beklimmingen zoals de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg zijn vaak cruciaal in het bepalen van de winnaar.

 • 1- 6 april: Ronde van Baskenland
 • De Ronde van het Baskenland, ook bekend als de "Itzulia Basque Country" in het Baskisch, is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in de autonome regio Baskenland in Spanje. De eerste editie van de race vond plaats in 1924. Het parcours van de Ronde van het Baskenland is gevarieerd en uitdagend, met bergetappes, heuvelachtige ritten en tijdritten

    

 • 7 april: Paris-Roubaix
 • Paris-Roubaix, “De Hel van het Noorden”, wordt vaak in het voorjaar gereden. De eerste editie vond plaats in 1896, een van de oudste wielerwedstrijden. Parijs-Roubaix staat bekend om ruw terrein en kasseien, ook wel “pavés”, inmiddels is een groot deel van deze kasseien verdwenen onder een laag asfalt. Tegenwoordig moeten de rijders over zo’n 50 kilometer kasseien fietsen.

  • 10 April: Brabantse Pijl
  De Brabantse Pijl ook wel, “De Brabantse Pijl - La Flèche Brabançonne”. is een eendaagse wielerwedstrijd die jaarlijks plaatsvindt in de provincie Vlaams-Brabant, België. De eerste editie van de race vond plaats in 1961. De koers kent korte, maar steile beklimmingen.

  Ben je, net als wij, een grote fan van wielrennen? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!


  Voeg je reactie toe